Életmód · 2021.07.12.

Balatontipp.hu: nagy balatoni vécétérkép

Győrffy Árpád, a balatontipp.hu szerkesztője a modern kori hazai turizmus történetében elsőként felkutatta és térképre vitte a balatoni fizetős és ingyenes nyilvános vécéket, illemhelyeket, mosdókat. A vécétérkép a balatontipp.hu-n böngészhető.

A több éven át tartó, sokszor teszteléssel is egybekötött terepmunka lezárásaként Győrffy Árpád idén tavasszal megkereste az önkormányzatokat és a Bahart Zrt.-t, hogy a személyesen gyűjtött információkat összevesse a fenntartók adataival és frissítést, kiegészítést kérjen tőlük. Az érintettek közül minden második reagált a levelére. Természetesen a nem válaszolók sem maradtak le a térképről.

A végleges listára 34 település több mint 120 illemhelye került föl. Az illemhelyek között van kettő, ami biztosan nem üzemel, de remélhetően ez csak átmeneti állapot. A listára több olyan, szabadstrandon üzemelő, így bárki által használható illemhely is fölkerült, ami a kerékpárral túrázóknak és a part közelében járóknak is jól jöhet.


Az illemhelyek kiválasztásánál alapvető szempont volt, hogy a nyári időszakban a kora délelőtti óráktól estig látogathatók legyenek. Így nem kerültek be azok a strandi vécék, amik esténként és az év strand nyitva tartáson kívüli részében működnek nyilvánosan, de nyáron napközben csak strandbelépővel lehetne használni azokat.

A balatoni vécékirály díjat a lista összeállítója idén Balatongyöröknek adta. A község önkormányzata évek óta egyedüliként működtet az év 365 napjában, napi 24 órában, közvetlenül a Balaton-parton egy kiváló minőségű, folyamatosan tisztán tartott illemhelyet. Amit ráadásul ingyenesen lehet használni. Mindezt még azzal is megfejelik, hogy tavasztól őszig további két ingyenes illemhelyet is üzemeltetnek.

A vécétérkép minden bizonnyal hasznos információkat tartalmaz a strandolóknak, kirándulóknak, kerékpárosoknak.

A képen a Balaton leglakályosabb nyilvános vécéje díjas illemhely közös mosdórésze Paloznakon. Fotó: Győrffy Árpád

Kép forrása: Gyorffy Arpad

[fbcomments]