Kultúra / Egyéb · 2018.03.04.

BALATONMOZI – Egy kihagyhatatlan film

Amikor hétfőn fölébredünk, már tudni fogjuk, megkapta-e a Három óriásplakát Ebbing határában című alkotás a legjobb filmnek járó Oscar-díjat, de hogy Frances McDormandé lesz a legjobb női főszereplőnek járó aranyozott szobrocska, abban szinte biztosak vagyunk.

A filmet azonban nem a ki tudja hány Oscar-díja miatt érdemes megnézni, hanem a tanulságai miatt, azért, ahogyan számos társadalmi kérdést felvet és állást is foglal bennük – a füredi Balaton moziban hétfőn, kedden vagy szerdán 18 órától.

Hónapok teltek el Mildred Hayes lányának meggyilkolása óta, ám a tettes azóta sem került elő. A nő most vakmerő lépésre szánja el magát: kibérel három óriásplakátot, melyeken provokatív üzenetet címez William Willoughby rendőrfőnöknek. Miután egy másik rendőr, az egyszerű és erőszakra hajlamos Jason Dixon is beleártja magát az ügybe, a viszony Mildred és az ebbingi hatóság közötti egyre inkább elmérgesedik.

Az ír Martin McDonagh eddig inkább színpadi darabokkal alkotott maradandót (A kripli, Piszkavas, Vaknyugat, Párnaember, Leenane szépe, Hóhérok most is műsoron van több magyarországi színházban), ritkán vállalkozik forgatókönyvírásra, filmrendezésre, de ha igen, akkor nagyot szól a munkája: így volt ez a szerencsétlen magyar című Erőszakikkal is 2008-ban. Frances McDormand élete legjobb formáját hozza, és méltó partnere a rendőröket alakító két színész: Woody Harrelson illetve Sam Rockwell (mindkettejüket jelölték a legjobb férfi főszereplő Oscar-díjára). És ha már ennyire leragadtunk az Oscar-díjnál, akkor ne hagyjuk ki Martin McDonagh jelölését sem a legjobb eredeti forgatókönyvért!

A filmről korábban itt írtunk (dicsértük a mozi üzemeltetőjének hozzáállását), és olvasóink figyelmébe ajánlottuk Puzsér Róbert kritikáját is. A mozi előzetese itt megnézhető.






Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!