Közérzet · 2019.03.23.

BALATONI NYÁR – Melegebb és szárazabb lehet a nyár

Megbízható meteorológiai előrejelzést csak tíz napra, két hétre lehet adni. Egy hosszabb távú előrejelzést ezért nagy óvatossággal kell kezelni. Gondolni kell arra is, hogy az egyébként átlagosnak jósolt és annak meg is felelő tendenciákon belül lehetnek rendkívüli eltérések – figyelmeztet dr. Horváth Ákos, Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriumának vezetője.

Tavaly Nyugat-Európa felett száraz, meleg időjárást okozott az anticiklon, nálunk azonban a helyi zivatarok enyhítették a forróságot, naponta volt több-kevesebb eső. Így annak ellenére, hogy a Duna vízállása rendkívül alacsony volt, a Balatonban mégis volt elég víz. Ez szerencsés helyzet volt a Balatonnál. Jellemző, hogy a minimum hőmérsékletek magasak voltak, a maximum hőmérsékletek azonban nem voltak rendkívül magasak, viszonylag kevés alkalommal volt 35 C fok feletti hőmérséklet.

A víz világnapja alkalmából idén is konferenciát rendezett a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete, a Balatoni Integrációs Kft., amelynek állandó előadója dr. Horváth Ákos meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriumának vezetője. A vele készült interjú itt olvasható.


[fbcomments]