EKF · 2022.05.12.

Balatoni Borok Versenye

A Balatoni Szövetség tavaly megújult formában rendezte meg a Balaton borrégió legrangosabb szakmai eseményeinek egyikét, a Balatoni Borok Versenyét a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködésben.

A presztízsértékű Balatoni Borok Versenye május 26-án lesz Balatonfüreden, az Annabella Hotelben. Az esemény idén ismét friss arculattal, új zsűritagokkal kiegészülve és új zsűrielnökkel indul útjára a VEB 2023 EKF programnak köszönhetően. A verseny fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter. A verseny az egész Balatoni borrégióra kiterjed, és a borversenyen legjobban szerepelt borok közül választják ki a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa borait. Ugyancsak itt dől el, melyik lesz idén Veszprém város bora.

A Balaton borrégiót hat borvidék alkotja: a Balatonfüred–Csopaki, a Balaton-felvidéki, a Badacsonyi, a Nagy-Somlói, a Zalai és a Balatonboglári. A régiós borversenyen mind a hat borvidék borai képviseltetik magukat széles fajtaválasztékkal. A régió borászainak érdeklődését jól jelzi, hogy tavaly minden korábbinál több, összesen 92 termelő jelentkezett 360 borral. A szervezők remélik, hogy idén is legalább ennyi magas minőségű minta érkezik a megmérettetésre.

A nyerteseket – stílszerűen – a Balaton hullámain, a Siófoki katamarán fedélzetén ismerhetik meg az érdeklődők június 15-én.

– A balatoni borkultúra folyamatos fejlődése is szerepet játszott abban, hogy Veszprém mellé meghívtuk a Bakony-Balaton régiót, hogy részese legyen az Európa Kulturális Fővárosa programnak – mondta Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója. – A patinás szervezésű, nagy múltú verseny jelentőségét nemcsak az adja, hogy azon minden balatoni borvidék képviselteti magát, hanem az is, hogy az EKF tavalyi támogató belépése óta a borversenyen legjobbnak talált borok közül külön zsűrizéssel kerülnek majd ki az EKF borai is. Az EKF-program az elkövetkező hónapokban számos Európai helyszínen mutatkozik majd be, és a nagykövetségeken, kulturális rendezvényeken ezek a díjnyertes balatoni borok mindig ott lesznek az asztalokon.

A bíráló bizottság elnöke, dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus kiemelte:

– A Balaton és a bor fogalma az utóbbi időben egyre inkább összeforrt. Ez nemcsak a fogyasztóknak jelent egyre nagyobb élvezetet, hanem nagyban hozzájárulhat ahhoz a hosszútávú tervhez, hogy a Balaton négy évszakos desztináció legyen.

A borversenyt szervező Balatoni Szövetség több mint egy évszázada lát el érdekképviseleti feladatokat és segíti a térség gazdasági megerősödését a Balatoni Kiemelt Üdülőkörzet területén.

– A Balatoni Borok Versenye olyan nagy hagyományokra visszanyúló rendezvénye a Balatoni Szövetségnek, amely a Balaton és a balatoni bor népszerűsítését célozza meg. A jövőben ezt a hagyományt folytatni kívánjuk együttműködve a térségi szereplőkkel – mondta Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke, Balatonfenyves polgármestere.

A bormintákat egy hét múlva, május 19-én és 20-án lehet leadni. A pontos helyszíneket és a verseny részleteit a Balatoni Szövetség honlapján olvasható kiírás tartalmazza.

Mészáros Zoltán, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programfejlesztési főtanácsadója szimbolikus jelentőségűnek nevezte, hogy jövőre egybeesik a borverseny 20 éves jubileuma és a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program színes rendezvénysorozata. Hozzátette:

– Az EKF programjában nagy hangsúlyt kap a borkultúra és gasztronómia is. A munkánk során komolyan figyeljük a kulturális régiókat szerte Európában, így külön örülök annak, hogy idén toszkán borászok is csatlakoznak a balatoni borversenyhez, amolyan megfigyelőkként.

Koccintás a sajtótájékoztató végén. Fotó: VEB2023 EKF


[fbcomments]