EKF · 2021.05.13.

Balatoni Borok Versenye az EKF támogatásával

Tizennyolcadik alkalommal, mégis az elsőség várakozással teli örömével hirdetik meg idén a Balatoni Borok Versenyét.

A teljes balatoni borrégiót átfogó, presztízsértékű megmérettetés ugyanis új fejezethez érkezik: a Balatoni Szövetség a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával rendezi meg a borversenyt.

Erről az Oliva Étteremben tartottak sajtótájékoztatót, ahol a meghívottakat házigazdaként Mészáros Zoltán, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. programfejlesztési főtanácsadója köszöntötte. Navracsics Tibor, az EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos tréfálkozva, ám mégis komolyan arról beszélt, nem elég, ha mi tudjuk, hogy a balatoni borok a legjobbak a világon. Az EKF kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy ezt a világnak is megmutassuk, megerősítve a régiót Európa borvidékeinek és a turizmust vonzó gasztronómiai kínálatának sorában.


Porga Gyula polgármester örömének adott hangot, hogy a pályázat előkészítésének időszakában a balatoni önkormányzatokkal és a Balatoni Szövetséggel közösen megfogalmazott elképzelések mostanra a megvalósítás szakaszába jutottak.

– Keressük, ami összeköt és tegyük félre, ami elválaszt! – mondta, sok sikert és finom borokat kívánva a Balatoni Borok Versenye szervezőinek és résztvevőinek.

A verseny fővédnökségét vállaló agrárminiszter képviseletében Erdős Norbert, az Agrárminisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára azt emelte ki, hogy az EKF programhoz való csatlakozás igazi kiugrási lehetőséget jelent. A régióban 639 bortermelőt tartanak nyilván, az itt készülő borok 75 százaléka fehér. Ezen belül is 22 százalék az olaszrizling aránya, így a befolyásolás szándéka nélkül azt javasolta a majdani zsűrinek, hogy erre legyenek tekintettel a bírálat során.

Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, a Balatoni Borok Versenye zsűrijének elnöke egy rövid személyes történetet mesélt, amikor sok évvel ezelőtt épp az olaszrizlinggel „esett szerelembe” Kővágóörsön. Elmondta, hogy a klímaváltozás miatt egyre fogyatkoznak a megbízható termőterületek. A balatoni borrégió azért kiemelt jelentőségű, mert az itt megtermelt borokat a komplexitásuk és egyensúlyuk versenyképessé teszi a világpiacon. A versenyek azért is fontosak, hogy a borászokon ne uralkodjon el egyfajta ízmegszokás. Bár a régió méreteit tekintve kicsi, a geológiai adottságai olyanok, hogy itt bűn lenne középszerű, uniformizált borokat készíteni.

A Balatoni Szövetség elnöke, Lombár Gábor – megköszönve a közreműködők munkáját – annak a reményének adott hangot, hogy az elkövetkező évek együttműködése a jövőben tovább növeli a Balatoni Borok Versenyének rangját és presztízsét.

Fotó: a szerző


[fbcomments]