Szórakozás / Kultúra · 2018.07.06.

BALATONFÜRED – Újra itthon a világhírű, magyar származású gitáros

Virtuóz játékával az Egyesült Államokban és Európában is komoly hírnevet szerző gitáros, zeneszerző, AG Weinberger nagyon ritkán látható Magyarországon, idén nyáron viszont több lehetősége is lesz a közönségnek, hogy élőben élvezzék a koncertjét. Az Erdélyben született művész különleges nyári showja, a Summer Breeze három alkalommal lesz látható Balatonfüreden, az Anna Grand Hotelben.

A Summer Breeze koncerten könnyed, nyári zenei és multimédiás csemege várja a közönséget, melynek részeként AG a különleges hangszerek mesteri megszólaltatása mellett az elmúlt évszázadok fürdőruhadivatjába is bepillantást enged – szerencsére nem mint modell.


A magánéletét és zenéjét is gondosan őrző művész hitvallása szerint ő nem blueszenész, hanem azzal rokon, ennek megfelelően a koncert anyagában a jazz és a világzene is helyet kap, olykor megbolondítva egy kis izgalmas elektronikus körítéssel.

A ritka zenei élményt és a laza, nyári hangulatot csodásan egészíti ki a helyszín, az Anna Grand Hotel mediterrán udvara is, ahol a koncert előtt és után a jeggyel rendelkező vendégek kedvezményesen fogyaszthatnak majd – teljessé téve a balatoni kikapcsolódást.

Az első koncert július 12-én 20.30-kor lesz, majd augusztus 10-én és 30-án ugyanebben az időben. Jegyek az Anna Grand Hotel recepcióján, a jegy.hu oldalon, illetve a koncert előtt a helyszínen kaphatók.

AG Weinberger karrierje szülővárosából, Nagyváradról indult, miután már egészen fiatal korában eldöntötte, hogy belőle gitáros lesz. Erdélyi magyarként különösen nehéz dolga volt a szocialista Romániában, azonban ezekből az akadályokból előnyt kovácsolva jutott el odáig, hogy megalakítsa és sikerre vigye az ország első blueszenekarát, majd még néhány további formációt.

A 2000-es években az Egyesült Államokban eltöltött hét év alatt megjárta a műfaj legendás klubjait, és olyan zenei óriásokat is megismert, mint B.B. King. Egy nagy sikerű lemezt is rögzített Nashville-ben.

Bár a blues hazájában szakmai berkeken belül már úgy emlegették, mint „első osztályú, karizmatikus gitárost”, 2006-ban mégis úgy döntött, hogy visszatér szülőföldjére és az európai koncerthelyszínekre. Azóta a romániai zenei élet csúcsára tört, számos díj és állami elismerés kapott, több televíziós és rádióműsort vezetett.


[fbcomments]