Sport · 2023.07.23.

Balaton-átúszás, -áthúzás – Az attrakció Novák Katalin volt

Hullámok ide, szél oda, több mint tízezer honfitársunk úszta, evezte át a Balatont a köztársasági elnökkel együtt. Kétségtelen, hogy a Balaton-átúszás, -áthúzás attrakciója Novák Katalin volt.

Egy század másodperccel maradt le a győzelemről polgártársunk, Barabás Imre. A veszprémi férfi tavaly a legnagyobb hazai nyíltvízi úszóverseny győztese volt, ám az idei ezüst mögött is sok munka van. A Balaton Úszó Klub sportolói kitettek magukért, Áment Balázs 6., Szathmáry Zsombor 8. lett, alig két-három perccel értek célba a győztesek mögött. A szerencsés 21. helyezés szintén veszprémi vizesé, Rákos Patriké.

A Révfülöp–Balatonboglár közötti 5,2 kilométeres távnak két fővédnöke, 4 védnöke volt. Novák Katalin és férje, Veres István nemcsak a Balaton-átúszás, -áthúzás fővédnöki tisztét látták el, de sikeresen végigúszták a távot is. Ők feltehetően nem tartanak igényt a fővárosi atlétikai világbajnokságra szóló félárú kedvezményre, ahogy az a távot teljesítőket megilleti.

Balaton-átúszás, Balaton-átúszás, -áthúzás – Az attrakció Novák Katalin volt

1071 hazai település mellett 49 országból érkeztek a résztvevők. Részvételükkel nemes célokat szolgáltak, több mint hatmillió forinttal támogatták a Bátor Tábor Alapítványt, a Várva Várt Alapítványt és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatát. A Lidl Balaton-átúszás a negyedik legnagyobb magyar szabadidősport-esemény, de világszinten is a legnagyobb nyílt vízi úszás közé tartozik. A tízezer kitartó között a köztársasági elnök méltán kapott figyelmet. Ez nemcsak tisztségének és teljesítményének, de fürdőruhájának is köszönhető: kétségtelen, hogy kevés országvezető áll saját nevének emblémájával és koronával díszített vizes dresszben a kamerák előtt. Visszaérkezése után kattant a szokásosnak mondható szelfi férjestül, és már tudatta ország-világgal a világhálón:

– Gratulálok mindenkinek, aki átúszta és köszönet a remek szervezésért!

A nap világhálós oldala szokatlanul pontos volt és üdítő. Mikor olvashatók Magyarországon ilyen korrekt tanácsok? „…ezen az eseményen valahol sorban kell állni. A tömeg áramlásától függően reggel a déli parton az áthajózáskor, vagy az úszó karszalag átvételekor, esetleg a ruhatárnál, a rajtban, a célcsomag átvételénél vagy az északi partra visszahajózáskor. Próbáljuk úgy alakítani a kapacitásokat, hogy a sorokat a lehető legkisebbre csökkentsük, de kérjük a Te segítségedet is.”

Balaton-átúszás, Balaton-átúszás, -áthúzás – Az attrakció Novák Katalin volt

Napközben 4 hajó (összesen 2050 férőhellyel) folyamatosan közlekedett a két part között, a szervezők nagyon igyekeztek.

A vasárnapi első beúszó Hartmann Máté volt Pécsről, az első áthúzó ifj. Istenes János Vecsésről.

Képek forrása: MTI / Katona Tibor and MTI / Vasvári Tamás

[fbcomments]