Közérzet · 2023.01.29.

BALATONALMÁDI – Életünk része a húszéves Pannónia

Balatonalmádi központjában „csak” egy fehér épület jó helyen, de a szellemét, hangulatát az ott dolgozók határozzák meg. Sokak életét, beilleszkedését a Pannónia segítette. Amiről a pannóniások nem tudtak, az nem is történt meg a környéken.

Nincs olyan almádi polgár, aki Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár néven lenne képes emlegetni a Pannóniát. A húszéves intézmény földrajzilag is Balatonalmádi központjában áll, az itt élők és az itt nyaralók életében is központi helyet foglal el, ami mostanság ritka teljesítmény.

Pannónia Balatonalmádi, BALATONALMÁDI – Életünk része a húszéves Pannónia
A nagyteremben régi esküvői képeken kereshették rokonaikat a diákok korhű menyasszonyi ruhák között

A kismama apró gyermekével baba-mama foglalkozásra jár a hátsó bejárón, mert ott nem kell lépcsőznie a babakocsival. Az óvodás a gyermekkönyvtárban saját nevére hozhat ki meséket papíron és CD-n, a kisiskolás első balettfellépésén a nagyteremben izgulja magát szinte az ájulásig, az ügyes kezű hölgyek a földszinti szövőműhelyben adják át tudásukat – miközben a szeniorok vérre menő meccseket vívnak a pinpongasztalok mellett. Csütörtök esténként a vegyes karé a terep, a küzdősportok hívei pedig olykor Munkácsy-díjas művészek alkotásai között gyakorolnak.


Pannónia Balatonalmádi, BALATONALMÁDI – Életünk része a húszéves Pannónia
Tarczy István festőművész Balogi Szilvia tangótáncos társaságában közösen alkotott képük előtt

A turistáknak nyáron menedék a fogadócsarnok hűvöse, mert ott a kedvükért van klíma meg ingyenes internetszolgáltatás, ahol nagypapák tanulják az okostelefonok használatát unokáiktól, és ahol az üzletemberek számára nevetséges térítési díjért kinyomtatják a gyorsan aláírandó szerződések szövegét. A könyvtár polcai közt az ember jót nevet a Gutenberg-galaxis halálának jóslatán, és boldogan cipeli haza a legújabb szépirodalmi kötetet, amire szert tehet a könyvtárosok gyorsasága révén, legalábbis olvasása erejéig. A karácsonyi koncertek, a különleges találkozások művészekkel már csak hab a tortán, mert olyanra sok helyütt van példa. De tudomásom szerint strandkönyvtárat csak a Pannónia működtet. És a ház mellett álló platánokat sem „hagyják parlagon”, azok alatt nyaranként ifjú zenészek kapnak lehetőséget a közönség szívének meghódítására.

Pannónia Balatonalmádi, BALATONALMÁDI – Életünk része a húszéves Pannónia
Könyvbemutató-beszélgetés két íróval, tudóssal és két kutyával

A balatonalmádiak hétköznapi találkozópontja a Pannónia: olykor a gyerekek a könyvtár szőnyegén várják meg, amíg édesanyjuk elintézi a család ügyes-bajos dolgát a közeli polgármesteri hivatalban. Vagy a Pestről Füred felé tartó távolabbi családtag a portán hagyja a csomagot, amiért majd jön a rokon. Üzeneteket, leveleket, plakátokat cserélnek itt egymással a civil szervezetek tagjai. Akiknek van „saját termük”, de legalábbis néhány szekrényük, ahová bepakolhatnak, hogy ne kelljen mindent cipelniük. Ha pedig rendezvényt szerveznek, amelyre meghívják a város apraját-nagyját, akkor a pannóniásoktól kapják a szakmai segítséget a plakátolástól a hangosításig.

Tökfesztivál, adventi játszóház, ars sacra fesztivál, horgászbál színhelye a Pannónia. A húsz év összecsiszolta az itt élőket. Szinte észrevétlenül épült be Balatonalmádi  életébe a Pannónia Művelődési Központ és Könyvtár. Mert a Pannónia mi vagyunk.

Vezető kép: A Pannónia két meghatározó személyisége, Sáray Anna igazgató és férje, Fábián László képzőművész vállalkoztak egy beszélgetésre a házasság hete kapcsán


1 Response

  1. Rogácsiné Révész Gabriella szerint:

    Vegyeskar

[fbcomments]