EKF / Kultúra · 2023.09.06.

BALATONALMÁDI – A színes lépcsők városa

Lépcsőn le és lépcsőn fel: az egyiken társasozni lehet, a másik zongorabilletyűkkel visz a zenedébe, a következőn Balatonalmádi történelmét idézik fel. Így lett Balatonalmádi a színes lépcsők városa.

A dombokat-völgyeket összekötő színes lépcsők már egy ideje láthatók Balatonalmádiban. A turisták körében népszerű, a helyieknek is tetszik, de néhányan hozzáteszik, a pénznek talán jobb helye lett volna a burkolatok felújítására. Lehet, csakhogy a szépítésre az Aranyhíd Polgári Egyesület a Veszprém–Balaton Európa Kulturális Fővárosához pályázott. A pluszpénzből örömet akartak szerezni az itt élőknek és az idelátogatóknak. A közterületek lépcsői színes műalkotásokká változtak.

színes lépcsők, BALATONALMÁDI – A színes lépcsők városa
Amikor az ötlet gazdája nem csak álmodozik… Czompó Gábor a szolnokiak Fess csapatával sikálja a díszítésre váró lépcsőfokokat

Czompó Gábor ötletgazda nem bízta a véletlenre a díszítést, országszerte meghirdette az Aranyhíd a pályázatot. Gondos zsűri válogatott a pályaművekből. A zsűri elnöke Deák Erika galériatulajdonos, Szűcs Attila Munkácsy-díjas festőművész, Szenteleki Gábor Koller-díjas festőművész mellett két Balatonalmádiban élő alkotó, Veszeli Lajos képzőművész és Géczi János akadémiai doktor, képzőművész bírálta el a beadványokat. Az almádi városgondokság és az Aranyhíd tagjai, köztük az ötletgazda is (!) igyekeztek festésre alkalmassá tenni a terepet.

Az eredmény jó része már látható, használható. Társasjáték, a Balaton környékének veszélyeztetett rovarai, hangszerek, Radnóti Miklós verse, újra gondolt, aranyban tündöklő festmény – ezekkel lép Balatonalmádi az európai színes lépcsők városai közé.

És még nincs vége. Tekintettel a nyári idegenforgalmi szezonra, a Pannónia Művelődési Központ és Könyvtár lépcsőjét majd szeptemberben kezdik szépíteni. Sorra kerül még a kilátóhoz vezető út Kálvin lépcsője is.

Az Aranyhíd Polgári Egyesület tevékenységében kiemelkedő helyet foglal el a kultúra. A Vers a parton és a peronon öt éve indult el. Ugyancsak öt esztendeje, az országos Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódva a város minden templomában szerveznek koncerteket. Augusztusban szintén EKF-támogatással megrendezték az első filmzenefesztivált. A civil szervezet tagjai úgy vélik, a hagyományos kultúrafogalmon túl, annak minden területre kiterjedő értelmezése szép, élhető települést eredményez, ahol öröm polgárnak lenni.

színes lépcsők, BALATONALMÁDI – A színes lépcsők városa

A figurát akár Dalí is festhette volna, de ide még a gázcsapból is furulyát varázsoltak az alkotók, sőt a gázszekrény lakatjait is kiszínezték.

A Balatonhoz és a vasúthoz az arannyá lett aluljárón juthatnak el a polgárok – az Aranyhíd nevéhez illőn. A lépcsőfokok pedig Almádi történelmének fontos dátumait rögzítik.

Vezető képünkön: A zeneiskolához mi máson juthatnának a diákok, ha nem billentyűkön? Fotók: Veszprém-kukac


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

[fbcomments]