Közérzet · 2019.01.31.

BALATON – „Sikeres” pályázatok

Elsőként a napi.hu-n olvashattunk a balatoni szálláshely-támogatásokról, arról, hogy milyen sikeresen pályáztak a kormányhoz közel állók. Ezt követően a balatontipp.hu járt utána a részleteknek.

A szállodák, panziók soha ennyi támogatást nem kaptak még fejlesztésre a közös pénzünkből, mint amennyit tavaly ősszel a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Program első ütemében. Különösen a Balaton környékére jutott sok-sok a pénzből – írja a balatontipp.hu.


Az adatokat a Magyar Turisztikai Ügynökség honlapján tették közzé pdf formátumban, rendkívül rossz minőségben. Valószínűleg a ma már megszokott technikával, egy gyenge minőségű nyomtatott anyag visszaszkennelésével készítették, hogy nehezen lehessen olvasni, ne lehessen keresni benne. Még nagyobb baj, hogy az adatsorból csak akkor derül ki egy-egy projekt tervezett helyszíne, ha az érintett település nevét eleve tartalmazza a projekt elnevezése. A táblázatban szereplő 625 projektnek 43 milliárd forint támogatást ítéltek meg. Egymilliárd forintnál nagyobb összeget 7 pályázó kapott. Ez, a pályázók 1,1 százalékát kitevő csoport 15,9 milliárd forinthoz jutott a közös kasszából, így megkapták az összes pénz 37 százalékát.

A napi.hu kiderítette, hogy a turisztikai ügynökségtől több mint 300 millió forintot kap Mészáros Lőrinc ötcsillagos szállodája fejlesztésére, Tállai András államtitkár testvére pedig mezőkövesdi panziójára 60 milliót. Fideszes parlamenti képviselőknek és Széles Gábor milliárdosnak is jut a fejlesztési pénzből, sőt, a turisztikai ügynökség saját tanácsadójának is adott 315 milliós állami támogatást panziófejlesztésre.

Guller Zoltán, az Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szerint szakmai szempontok alapján döntöttek.


[fbcomments]