Életmód / Sport · 2023.05.20.

Balaton Regatta – Zárt körű futamok

Húsz májust élt meg a Balaton Regatta, a tó mellett működő két egyetem campusainak evezős párharca. Az idei, a 21. a csillagok állása miatt családias, zárt körű volt, az egyetemi közösségek nem biztathatták kedvenceiket Balatonalmádiban. Anno az egyetem rektora, Gaál Zoltán Oxford és Cambridge mintájára találta ki a vízi viadalt, a futamot az ő emlékére rendezték. 

Balaton Regatta, Balaton Regatta – Zárt körű futamok

Akár egyetemtörténet is jegyezhető lenne a Balaton Regatta két évtizedének összegzéséből. A Veszprémi Egyetem két campusa, a veszprémi és a keszthelyi hallgatói és oktatói tízevezős hajókon szelték a Balatont, először 1999-ben. A keszthelyiek később csatlakoztak a Pannon Egyetemhez, így szinte háziversennyé vált a csapatok küzdelme. A mostani megmérettetés ismét két külön egyetem között folyt, a keszthelyiek a modellváltás során Gödöllőhöz, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemhez csatlakoztak.

Balaton Regatta, Balaton Regatta – Zárt körű futamok
Balaton Regatta, Balaton Regatta – Zárt körű futamok

A kiírás szerint a Keszthelyi-öböl és a budatavai Nereus Hotel váltva biztosították a helyszínt a klasszikus evezősöknek.


Balaton Regatta, Balaton Regatta – Zárt körű futamok

A vetélkedés nagyszerű csapatépítésnek bizonyult az évek során. Példájuk ragadós lett, ma már több budapesti universitas épített magának tízevezős hajót. Balatonföldváron és Keszthelyen az általános és középiskolások hivatalos tantervének része az evezés.  Sőt, évről évre országos bajnokságot is rendez a Magyar Evezős Szövetség fixüléses tízevezős osztályban. A Pannon Egyetem csapatai több bajnoki címet is a magukénak tudhatnak.

Fotók: Dallos Zsuzsa


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]