Közérzet · 2018.11.03.

BALATON – Megkezdődött az észak-balatoni vasútvonal fejlesztése

A Szabadbattyán–Tapolca–Keszthely villamos üzem kiépítésének I. ütemében a Szabadbattyán és Balatonfüred közötti szakasz újul meg. Az előkészítésre és a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás sikeresen zárult, a szerződés hatálybalépését követően elindultak a munkálatok – jelentette be közleményében a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

A nyertes vállalkozó az ÉB 2018 Konzorcium a szerződés nettó összege 23 milliárd forint, mely magába foglalja a Szabadbattyán-Balatonfüred vonalszakasz villamos üzem kiépítésének, állomások részleges akadálymentesítésének, felsővezeték építési, vasútépítési és kiegészítő építési munkáinak tervezését és kivitelezését. A tervezési feladatok elvégzését követően a látványos kivitelezési munkálatok 2019 őszén kezdődhetnek meg. A beruházás teljes zárása körülbelül 2,5 év múlva várható – írja a Balatontipp.hu.


Az előzetesen becsült 22,1 milliárd forint helyett csaknem egymilliárddal magasabb ajánlattal nyerte el a beruházást a Mészáros Lőrinc-féle R-Kord Kft. és a cseh tulajdonban álló Vasútvill Kft. által alkotott ÉB 2018 Konzorcium – ezt már az alfahir.hu írta meg az uniós közbeszerzési értesítő július végi közleménye alapján.

A közbeszerzési adatbázisban fellelhető összegezés szerint alvállalkozóként Mészárosék megjelölték az UVATERV-et, a Strabagot, Szijjártó Péter édesapjának egykori cégét, a Vasútépítők Kft.-t, illetve Mészáros Lőrinc vejének, Homlok Zsoltnak a vállalkozását, az alig másfél éve alakult Homlok Zrt-t, továbbá a ZHB Erősáramú Kft.-t.

A volt felcsúti polgármesternek az árazással is „óriási szerencséje” van, ugyanis a Dömper Kft. és a Subterra-Raab Kft. alkotta DS Konzorcium mindössze 43 millióval, a Swietelsky pedig csak 65 millióval kért volna többet a munkákért.


[fbcomments]