EKF / Közérzet · 2022.03.19.

Balaton: Hasadékok a bringakörön

Ösztöneim arra biztatnak, írjam meg, milyen katasztrofális állapotban van a Balatoni Bringakör almádi szakasza, Alsóörs felől megközelítve. Hasadékok, repedések, kátyúk a helyenként mindössze másfél méter széles bringakörön.

Így, tél végén mindez még kibekkelhető ügyes kerülgetéssel. De mi lesz a nyáron, amikor embertömegek bicikliznek errefelé mind a két irányból?

Azt nyilván nem kell magyarázni, hogy egyre többen kerékpároznak évről évre rekreációs, egészségügyi és környezetvédelmi szempontok miatt is. Amennyiben tovább drágul a benzin, akkor a közlekedési költségek is arra ösztönöznek bennünket, hogy biciklire pattanjunk. Nem beszélve a rossz menetrendről, ami miatt sokkal kényelmesebb kerékpárral munkába járni, mint busszal Balatonalmádiból Csopakra vagy akár Alsóörsre vagy vissza. Felmérések szerint a magyarok leginkább vízparton szeretnek biciklizni: az évekkel ezelőtti országos kerékpáros forgalomszámlálás adatai 76 százalék feletti átlagos növekedést jeleztek a Balatonnál kerekezők számában.


Mikor ér erre a szakaszra az úthenger?

Ilyen körülmények között az ember azt képzelné, hogy gőzerővel szélesítik és felújítják a több mint húsz évvel ezelőtt kiépült kerékpárutat a Balaton körül. Olvasni is rendre ilyen híreket. Tavaly például azt közölték, hogy a „Balatoni Bringakör átfogó fejlesztését, a csaknem 200 kilométernyi beruházást több mint 4,9 milliárd forinttal támogatja az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)”. De hát én azt .szeretném tudni, mikor fog erre a szakaszra érni az úthenger?

Jó, tudom, hogy nem lehetünk önzők és az egész bringakörön fontos lenne a felújítás. Beszéltem olyan utazásszervezővel, aki őszintén elmondta, hogy nem mer külföldi kerékpárosokat hozni a Balaton körbekerülésére, mert rossz vicc ennek az útvonalnak az állapota. Balesetveszélyes a kátyúk és repedések miatt, meg azért, mert helyenként ennyire keskeny, mint itt, az Alsóörs felől Balatonalmádiba bevezető területen.

Csinálja már meg valaki!

Állítólag az ITM az illetékes. De hát honnan tudjam én, a biciklis, hogy biztosan az övéké a kátyú, amit kerülgetek? És nem a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vagy az önkormányzat, vagy mit tudom én, ki kellene, hogy befoltozza? De végül is, nem lényeges, hogy ki, csak csinálja már meg valaki. Erre vonatkozóan is egészen eszement híreket találtam a világhálón. Az egyik szerint „északon a Tihanytól Balatonkeneséig tartó szakasz munkálatai a jelenlegi ütemezés szerint 2023 végéig érhetnek célba”.

Na, ha így van, akkor gratulálok. 2023, mint tudjuk, mágikus dátum. Ha valóban 2023 végére készülnek el a Balatoni Bringakör északi szakaszával, akkor jó eséllyel feldúlt építőhelyet találnak az Európa Kulturális Fővárosára kíváncsi turisták nemcsak a veszprémi várban, a tihanyi apátságban, hanem a Balatoni Bringakörön is. Van itt összhang, még állítsa valaki az ellenkezőjét! Nem is tudom, hogy miért, de ez most valahogy nem tölt el jó érzéssel.

Fotók: a szerző


2 hozzászólás

  1. Valaczkai Péter szerint:

    Almádiban nem csak a kerékpár út van szánalmas állapotban. A 71-es ösvény is a széthullás irányába fejlődik.

  2. Boros Tamás szerint:

    Az előző évben B.almádi és B.fűzfő között 1300 méteres szakaszt felújítottak.Az átadáson az illetékes országgyűlési képviselő is ott volt. Azóta ezt a szakaszt három helyen is átvágták csatorna bekötés miatt,és gyalázatos minőségben javították vissza.

[fbcomments]