Életmód / Egyéb · 2023.05.26.

BALATON FAGYIJA – 2023-ban Almádié a győzelem

Az édes csalogányt és a tejfölös lángost megelőzve Varga Tamás balatoni tövises mangó sorbet kompozíciója nyerte el a Balaton fagyija címet. A versenyt a Balatoni Turizmus Szövetség rendezte a nyári édességek között. A kupa Balatonalmádiba került, de a recept minden fagylaltkészítő számára hozzáférhető.

A Balaton fagyija 2023 versenybe idén egy tucat fagyizó és cukrászda nevezett majd húszféle fagylaltkölteménnyel. Az alapanyagok között balatoni arany mogyoró, rozé, málna, tökmag, szőlő, sárgabarack szerepelt a hagyományos csokoládé és citrom mellett.

A Balaton fagyija versenyt tizedik alkalommal szervezte meg be a Balaton Turizmus Szövetség azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a helyi vállalkozások kezdeményezéseit támogassa. Készüljön minél több helyi és környékbeli természetes alapanyagból egészséges étel és édesség.


A balatonalmádi fagyizó alkotása két püré találkozása: a homoktövis gyógynövényként is ismert, egy balatonújlaki bioültetvényről szerzik be. A mangót még nem ők termesztik. A magnó édességét a homoktövis savanykásságával egyensúlyozta, így könnyű, igazi üdítő finomság készült. A sorbet a török uralom idején honosodott meg Magyarországon, a jeges gyümölcspüré sokak kedvence.

Az öttagú zsűri szakmai vezetője, a Cukrász Ipartestület elnöke örömmel nyugtázta a 18 fagylalt kóstolása után, hogy a klasszikus alapanyagok mellett a magyar fogyasztók kedvelik a még nem ismert ízeket, illetve azok kombinációját.

A győztes fagylalt kihirdetése után igencsak megugrik annak a helynek a forgalma, ahonnan a finomságot nevezték. Így volt ez Balatonalmádiban is, ahol ma alig volt olyan tölcsér, amelybe ne a sárga fagyi került volna.

A turizmusért felelős szervezet örül, ha a Balaton fagyija máshol is sikert arat, ezért a recept a verseny után mindenki számára felhasználható. A cél az, hogy a kézműves fagyikat szeressék, hogy egészséges, természetes összetevőkből, mesterséges ízfokozóktól, adalékanyagoktól és színezékektől mentes termékeket fogyasszanak a vendégek. Ezekkel mind több turistát csalogassanak a partjára.

Balatonalmádiban az Amaretto Fagyizó nem először kupanyertes: 21 éve a velencei álom lett az év fagylaltja. A két győztes alkotás nagyszerűen kiegészíti egymást, jól mutat a pultban és a vendégek poharában.

Vezető képünk az Amaretto Fagyizóban készült. Fotó: a szerző


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]