Életmód / Sport · 2017.01.08.

BALATON – Csak a szél jeges

Csontig hatoló jeges szél tombol a Balatonon már több napja, felkorbácsolja a hullámokat, összetöri a tó felszínén képződött vékony jégréteget. Korcsolyázásról tehát szó sem lehet és az alsóörsi jégkarneválra is várni kell még bizonytalan ideig, mert ahogyan Győrffy Árpád kollégám írta, nincs bizonytalanabb a balatoni jégnél.

A fenti fotó még pénteken délben készült az alsóörsi kikötőben. Szinte lefagytak az ujjaim a kegyetlenül hideg szélben, amíg kattintottam párat. A képen is látható, hogy a jég, amely kedden borította a nagyvizet, elolvadt, széttöredezett. Már nem csúszkáltak, hanem a nagy hullámokon szörföztek a kacsák és a hattyúk. Változatos az életük, kétségkívül. A kikötőben egy fára erősített felirat figyelmeztet rá, hogy a jégre lépni tilos. De hát jelenleg ez senkinek sem jutna eszébe, hiszen teljesen elolvadt a hét eleji nyolc centiméteres jégtakaró.

szelvihar

Legalább 12–15 centiméteresre kellene egyenletesen meghízni a jégnek, hogy korcsolyázni lehessen a Balatonon.  Ha ez megtörténik, akkor majd sportpályákat jelölnek ki az önkormányzatok, amelyeken biztonságosan lehet siklani.

Jó hír ugyanakkor, hogy a tihanyi Belső-tavon már kijelölték a pályát, így ott már lehet korcsolyázni.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!