Szórakozás / Egyéb · 2017.11.12.

BAKONY EXPO – Ahol a város és a vidék találkozik

Mi szem-szájnak ingere, az mind megtalálható ezen a hétvégén az arénában. Akik kitalálták és immár negyedik éve megrendezik november első felében a Bakony Expót, büszkék lehetnek, mert a környék mezőgazdasági termelőinek és kézműveseinek őszi vására évről évre nagyobb népszerűségnek örvend.

Tele a parkoló szombaton délután, a bejárat felé fiatalok, idősebbek és nagyon sok kisgyerekes család igyekszik. A pénztárnál még sincs sor, idegeskedés, a beléptető kapunál mosolyogva üdvözlik az érkezőket. Az aréna előtti téren gyermekjátszótér, ostorcsattogtató csikósok, szárnyas jószág, kecskefogat, még egy alkalmi kovácsműhely is – csupa érdekes látni- és kipróbálni való. A reggeli disznóvágásnak már nincs nyoma, csak a frissen gőzölgő hurkák emlékeztetnek rá. A sátor alatt berendezett gasztroudvarban nagy a tömeg, ínycsiklandó illatok töltik be a teret, a zavarba ejtően gazdag kínálatból nehéz választani. A színpadon Kocsis Bálint séf és a kézilabdás Gulyás Péter főz. Miközben jár a kezük, érdekes történeteket mesélnek. Burgonyás, bakonyi étek készül, mivel az idei vásár a burgonya jegyében zajlik.

A küzdőtéren és a csarnok előterében idén százötven kézműves és kistermelő állíthatott standot. Főként megyebeliek, de érkeztek néhányan egész messziről is. A Bakony Expónak immár országos rangja és nemzetközi ismertsége van, vonzó lehetőség a bemutatkozásra. A vásár szlogenjét idézve a természet ízeinek és a vidék portékáinak legjavát lehet a standok között járva megismerni, megkóstolni, megvásárolni. Akárcsak a korábbi években, most is elámul az ember azon a kreativitáson, hiten, kitartáson és munkán, ami ezt a színes, ízes, illatos termékkavalkádot megteremti. Az expón kiállító kistermelők, kézművesek kivétel nélkül példamutató emberek, akik továbbéltetik az olyan „ódivatú” fogalmakat, mint a munka becsülete, igényesség, minőségi megbízhatóság, jó ízlés, a tradíció. Legyen az egy szépen formált füstölt karaj, ropogós héjú kenyér, gömbölyded sajt, pálinka, bor, szalmafonat vagy míves kerámia, mindegyik a szakma szeretetéről, megalkotójának elhivatottságáról és a vásárlók tiszteletéről árulkodik.

A Bakony Expo egy olyan hely, ahol a város és a vidék találkozik, segítve a Bakony-vidék kulturális örökségének megőrzését – mondják a szervezők. És aki kint járt ezen a hétvégén az arénában, valószínűleg egyetért velem: jó, hogy vannak ilyen helyek és alkalmak. Gyermekprogramokkal, tánccal és zenével színesítve, ahogy az a rendezvény hagyományaiból következik. A vasárnapi programokból itt lehet válogatni, van miért kilátogatni még ma is.

Galériánk bármelyik képre kattintva kinyílik.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!