Közérzet · 2021.07.07.

Baj van a magyar helyreállítási tervvel?

Az Európai Bizottság a július 12-ei határidőig nem hagyja jóvá Magyarország 7,2 milliárdos helyreállítási támogatására irányuló kérelmét, tájékoztat a politico.eu uniós diplomatákra és hivatalnokokra hivatkozva.

A lap információi szerint Brüsszel azért nem fog zöld utat adni Magyarország helyreállítási tervének, mert az nem felel meg a korrupcióellenes intézkedésekkel kapcsolatos kritériumoknak.

Az Európai Bizottság minden tagállamnak „testre szabott” ajánlásokat tett arról, hogy milyenek az elvárások a helyreállítási terveikkel kapcsolatban. Magyarországnál a többi között a korrupcióellenes intézmények és folyamatok erősítése, a bíróságok és az ügyészség függetlenségének garantálása.


Az uniós Helyreállítási Alap forrásaiból Magyarország 2500 milliárd forintra pályázott, ami az ország számára elérhető forrásoknak kevesebb mint a fele. Eredetileg 5800 milliárd forintra pályázhattunk volna, de az utolsó pillanatban a miniszterelnök bejelentette, hogy Magyarország csak a vissza nem térítendő összegekre pályázik. Az indoklás pedig az volt, hogy a kormány nem kívánja tovább növelni az államadósságot. Valószínűbb viszont, hogy nem akar vitázni az Európai Bizottsággal a pénz elköltésének módjáról.

A Politico forrásai szerint Budapesten a sor, hogy az uniós követelményeknek megfelelően módosítsa a helyreállítási tervét.


[fbcomments]