Közérzet · 2023.02.25.

BAHART HAJÓÁLLOMÁS – Csopak bekeményít

Úgy adott ki építési engedélyt védőmóló építésére Csopakon a volt Bahart hajóállomás elé az illetékes hatóság, hogy az önkormányzatot még csak nem is értesítették. A képviselő-testület erre válaszul bekeményített, több olyan döntést hozott, amellyel elejét venné hasonló, a Balaton szempontjából káros építkezésnek – derül ki Ambrus Tibor, Csopak polgármestere Facebook-bejegyzéséből.

Több éve folyó küzdelemről van szó, a volt Bahart kikötőt ugyanis hatalmas összegért évekkel ezelőtt árverésen elvitte a falu elől egy kft. Az új tulajdonos azonnal elzárta a különben „közparkként” nyilvántartott területet, és ezzel megakadályozta a vízpart szabad megközelítését. Most pedig kiderült, hogy megszerezte az engedélyt egy több mint kétszáz méter hosszú kőszórásos védőmóló felépítésére a volt Bahart hajóállomás elé. Ami környezetvédelmi aggályokat vet fel, hiszen megváltoztatná az áramlási és mederviszonyokat a Balaton egyik legszebb partszakaszán, Csopak területén. Ráadásul, mint a polgármester Facebook-posztjából kiderül, az önkormányzat nem hivatalos értesülései szerint több ilyen védőmóló és kikötőbővítés várható.

A község önkormányzata ezért rendkívüli képviselő-testületi ülésen tárgyalta a volt Bahart kikötő elé engedélyezett kőszórásos védőmóló ügyét. „Képviselő-testületünk elkeserítőnek és felháborítónak tartja, hogy úgy adnak ki Csopak illetékességi területén egy ekkora beruházásra engedélyt, hogy az önkormányzatot nem értesítik még tájékoztatási szinten sem és ügyfélként való bejelentkezésünket elutasítják” – olvasható a polgármester Facebook-posztjában. Ambrus Tibor a továbbiakban pontokba foglalva felsorolja, mit szándékoznak tenni nem csak a hajóállomás előtti vízterület, de az egész partszakasz védelme érdekében:


„Miután képviselő-testületünk elkötelezett a vízpart és a Balaton vízterületének megóvása védelmében, minden vízbe helyezett műtárgyat a környezetvédelem tekintetében aggályosnak tart, ezért az alábbi döntéseket hozta:

1. Településképi rendelet módosításának előkészítése, miszerint a vízparti terület – a teljes csopaki szakaszon – a rálátás miatt látványvédelmi státuszt kapjon.

2. A hivatal dolgozza ki annak lehetőségét, hogy elővásárlási jogot jegyeztessünk be minden vízparti területre.

3. Kezdeményezzük a rendezési terv felülvizsgálatát, és ha találunk változtatási lehetőséget, a módosítás elindításával egyidejűleg változtatási tilalmat vezessünk be a vízparti területeken.”

Fotó: Az egykori Bahart hajóállomás Csopakon. Sehogy sem kerül nyugvópontra (Forrás: Facebook)


1 Response

 1. Jdkdbhd szerint:

  Ez a polgarmester egy vicc.
  1. Elpanamazta a kikotot, most meg kirakathaborog. Amikor lett volna lehetosege sunyin aszisztalt, nem haborgott, sem tett semmit.
  2. Nevét adta egy lakótelephez a parton (strand keleti vége), akkor nem volt szempont a latvanyvedelem.
  3. Epul a Forras hotel helyen a meg nagyobb lakotelep. Vege a csendes utcaknak, olyan lesz a forgalom arrafele mint a Nagykoruton.
  4. Arulja az allamtol kapott szallot, gondolom ott is lakotelep lesz, csak ott felhokarcoloval, hogy legyen Panorama.
  6. Covid alatt duplajara emelte a strandon a jegyarakat, gondolom most tavasszal megint duplaz az inflaciora valo hivatkozassal.
  Stb…
  Ilyen tempoju telepulestonkretetelt ritkan lat az ember!

[fbcomments]