Közérzet · 2015.07.25.

AZBESZTÜGY – Indulatok után szélcsend a pusztán

Lakossági fórumra invitálta néhány szabadságpusztai lakos szerda délután az újságírót, akit nagyjából 25–30, a hőségtől és/vagy a dühtől elgyötört ember látványa fogadott a CitoxLabnál (köznyelven: toxikológia). Oda azonban az újságírót nem engedték be. Merthogy – hangzott a magyarázat – a cég nem nyílt lakossági fórumra, hanem baráti beszélgetésre várta a városrészben működő civil szervezet és a város képviselőit, a sajtó erre nem kapott meghívást. 

Az előzmények:


Hétfő, két nappal korábban: a magát nyilvánosan megnevezni nem akaró informátor jelenti, hogy azbesztkísérletek zajlanak Szabadságpusztán, féltik magukat és családjaikat, kéri, menjünk el a szerdai lakossági fórumra.

Kedd, egy nappal szerda előtt: az újságíró az informátorral és a saját információs rendszeréhez tartozó személlyel is beszél, megerősítve a másnapi lakossági fórumról hallottakat. A kétszeres információátadás során elhangzik: az azbeszttel kapcsolatban az ott lakók a legutóbbi falunapon akartak kérdezősködni, de választ akkor senkitől sem kaptak.

Szerda, 16.30, CitoxLab: hogy miért nem engedik be az újságírót a találkozóra, arra a cég vezetője nem adott érdemleges választ. A város polgármestere, akit a körzet önkormányzati képviselőjével együtt hívtak meg – és akinek nem állt módjában beengedni a sajtót – ígérte, a rendezvény után nyilatkozik a bent elhangzottakról. Újságíró próbálja telefonon elérni az informátorokat, ám egyikük sem veszi fel a telefont.

Csütörtök, beszélgetés a polgármesterrel: Porga Gyula eleget tesz ígéretének és felhívja az újságírót. Elmondja: a falunapon olyan pletykákat hallott a cég kísérleteivel kapcsolatban, amelyek valóságtartalmának nemcsak városvezetőként, hanem veszprémi polgárként és családapaként is utána akart járni. A szerdai beszélgetésen elhangzott érvek tökéletesen meggyőzték arról, hogy a kísérletek sem az emberi szervezetre, sem a közvetlen környezetre nem jelentenek veszélyt.

Csütörtök, beszélgetés a városrész önkormányzati képviselőjével: Óvádi Péter is megnyugodott a beszélgetés után. Megerősíti a polgármester mondatait, miszerint sem a városrész, sem a lakói nincsenek veszélyben. A cég kis mennyiségű azbeszttel végez kísérleteket olyan védelmi előírások betartása mellett, amelyek garantálják a biztonságot. Elmeséli az előzményeket is: a helyi civil szervezet vezetőjétől hallott arról, milyen hírek kaptak szárnyra. A pletyka nyomán azonnal szólt a polgármesternek, ketten együtt pedig beszéltek a cég operatív igazgatójával, aki nyitott volt arra, hogy az önkormányzat koordinálásával találkozzon a civilek képviselőivel. Arra senki sem számított, hogy az 5–6 fősre tervezett megbeszélésen 25–30 ember jelenik meg, a sajtónyilvánosság pedig abszolút meglepte a cég vezetőjét, aki nem szokott hozzá a média jelenlétéhez.

Csütörtök: mobilszám hiányában a nap folyamán többszöri beszélgetés a CitoxLab portásával, akinél újságíró a telefonszámát meghagyja.

Péntek 7 óra 48 perc: újságíró a portással beszél, 10 órakor. A portás 10.30-at javasol, majd 10.30-kor későbbi hívást preferál.

10.45: a cég munkatársa hívja újságírót. A párbeszéd lényege: sajnálkozik, nincs gyakorlatuk a sajtóval való kapcsolattartásban. A cég multicég, nyilatkozni csak az ügyvezetőnek áll jogában, aki a hétvégére elutazott. Hétfőn viszont szívesen fogad.

Újságíró időközben már informálódott, pénteken 8 óra 1 perckor felhívta szerves és szervetlen kutatással foglalkozó (ismert és elismert kutatóintézet-vezető ismerősét), aki beszélt az azbesztről, felhasználásáról, mindenről, amit Szabadságpusztán hallhatott volna. Szerdán.

[stextbox id=”grey”]Az azbeszt szervetlen ásvány, kőzetként előfordul a természetben. Hosszú, tű alakú kristályos részekből áll, korábban szigetelésre használták. Általában úgy, hogy belekeverték a cementbe. Miután kiderült, hogy élő szervezetre ártalmas, a gyártását és a használatát betiltották, de sok helyütt még mindig tonnányi mennyiségben fordul elő azbeszthulladék. Az azbeszt szálai bejutnak a tüdő buborékaiba, mechanikailag irritálják a sejteket és rákot is okoznak. A kísérletek során sem az elhasznált mennyiség a lényeges, hanem az, hogy milyen koncentrációban alkalmazzák. Ha a laborból nem jut ki a szabadba, semmiféle veszélyt nem jelent senkire és semmire. Az ilyen és ehhez hasonló kísérletekre vonatkozó szabályok és előírások annyira szigorúak, hogy ezek betartását nincs értelme megkérdőjelezni, kétségbe vonni. Pécsett az azbeszt csövecskéihez nagyon hasonlító szén nanocsövekkel végeztek állatkísérleteket, ott is rendkívül szigorúan ellenőrzött körülmények között.[/stextbox]


[fbcomments]