Közérzet · 2017.11.29.

AZBESZTSZÓRÁS – Ötezer életveszélyes négyzetméter

A veszprémi Halle utca 9. számú ház négy lépcsőházában, a Munkácsy Mihály utca 3. számú épület négy lépcsőházában és a Jutasi út 59-es épület lépcsőházaiban, összesen mintegy ötezer négyzetméteren vannak olyan fűtéscsövek és központi fűtésvezetékek, amelyek azbeszttel szigeteltek és amelyek azbesztszórása veszélyezteti a lakók egészségét.

Mi történt az elmúlt két évben az azbesztmentesítés érdekében? – tette fel a kérdést Gerstmár Ferenc LMP-s képviselő a panelházak tövében tartott minapi sajtótájékoztatóján.


Két esztendővel ezelőtt Hartmann Ferenc MSZP-s képviselő intézett interpellációt Porga Gyula polgármesterhez, amelyben azt kérte, hogy segítsen az önkormányzat a Győr-Moson-Sopron megyei Állami Építőipari Vállalat által épített panelházak azbesztmentesítésében.

[stextbox id=”grey”]Május 29-én meghalt annak a pernek az utolsó felperese is, amelyet a selypi eternitgyárból a környezetbe került azbeszt miatt megbetegedett emberek indítottak az állam ellen. Dr. Igyártó Gyöngyi ügyvéd elmondta: a nyolc felperes még életében rendelkezett arról, hogy örököseik átvehetik a pert, így a tragédiák sem gátolhatják meg, hogy egyszer végre kártérítést kapjanak az áldozatok családjai. (Forrás itt.)[/stextbox]

Gerstmár emlékeztetett, hogy a polgármester azt mondta, az önkormányzat minden szakmai segítséget megadna a társasházaknak, és amennyiben erre a célra lennének külső források, az önkormányzat az önrészt is előteremti. A képviselő most választ vár arra a kérdésre, sikerült-e előrelépni az érintett lakóépületek azbesztmentesítése ügyében? Van-e tudomása a polgármesternek arról, hogy más lakóépületeket, esetleg középületeket is érint ez a probléma?

Európai adatok szerint évről évre növekszik az azbeszttel kapcsolatos megbetegedések, halálesetek száma. Az LMP országgyűlési képviselői idén tavasszal határozati javaslatot is benyújtottak, mely átfogó módon rendezte volna az azbesztmentesítés kapcsán felmerülő problémákat, de süket fülekre találtak. – Az érintett településeknek érdemes lenne összefogniuk annak érdekében, hogy az azbesztmentesítés végre megtörténhessen. Például a hasonló problémával küzdő Tatabányával – mondta Gerstmár Ferenc.

[stextbox id=”grey”]„Aki ilyen házban él, menjen el tüdőszűrésre, 40×40-es felvételt kérjen, ezen látszik. Az azbeszt halálos, beáll a tüdőbe, a légzésfelület csökken, minden szerv megbetegszik. Azon kevesek közé tartozom, aki azbesztgyárban dolgozott, 36 órában, maszkban” írta Homoki Lászlóné Körtvélyfáy Menyhért LMP-s tatabányai képviselő közösségi oldalán.[/stextbox]


[fbcomments]