Aláírás rövid / Közérzet · 2015.09.28.

AZBESZT – Hatszáz veszprémi lakást érint

A közvetetten mintegy 600 lakást és több mint ezer veszprémit érintő környezetszennyező és egészségkárosító azbesztszennyezettség miatt nyújtott be interpellációt Hartmann Ferenc, a Demokraták Veszprémért frakcióvezetője Porga Gyulának, a város polgármesterének.

Veszprémben mintegy ötezer négyzetméter lakófelületet érint az azbeszttel való szennyezettség, elsősorban a Győr-Moson-Sopron Megyei Állami Építőipari Vállalat által épített panelházakban, amelyekben a kazánoknál, fűtéscsöveknél és központifűtés-vezetékeknél azbesztszórás tapasztalható. Ezek a Halle u. 9. számú épület négy lépcsőháza és a Munkácsy u. 3. számú épület ugyancsak négy lépcsőháza, mindkét épületben mintegy 1100 négyzetméteren. Továbbá azbesztszórás tapasztalható a Jutasi út 59. számú épület lépcsőházaiban, összesen 2500 négyzetméteren. Ennél az épületnél még további száz négyzetméter szennyezett felület van az úgynevezett klímahelyiségekben és a hőközpont egy részén.

Hartmann Ferenc a Segítsen az önkormányzat a panelházak azbesztmentesítésében! címmel beadott interpellációjában hivatkozik az európai szakmai szervezetek célkitűzéseire, miszerint 2023-ig azbesztmentessé kell tenni a kontinenst, és a magyar kormány figyelmét is felhívták, hogy uniós támogatások felhasználásával szorgalmazza a kezdeményezést. (Veszprémben néhány lakótelep azbesztmentesítése a 2004 és 2006 közötti támogatási időszakban megtörtént.)

Hartmann hangsúlyozza, tisztában van azzal, hogy a fenti probléma megoldása nem önkormányzati feladat, de meggyőződése, ha az önkormányzat kezdeményező szerepet vállalna, az jelentősen előrelendítené a folyamatot.


[fbcomments]