Közérzet / Kultúra · 2020.08.06.

AZ UTCAZENÉSZ – Adjunk nevet Kolodko Mihály második miniszobrának!

Veszprém múltja (az Őr, aki a keresztségben az Ernő nevet viseli), jelene (az Utcazenész, nevére mától várják a javaslatokat) és jövője (kiléte még maradjon titok) – három miniszobor, amelyek egy család és egy vállalkozás mecénatúrájának köszönhetően válhatnak a veszprémiek és a városunkba látogató turisták kedvenceivé. Kolodko Mihály gerillaszobrász második aprócska alkotása mától a Kossuth utcán üldögél.

Ahogyan Ernő, az őr a múltunkról üzen, az Utcazenész városunk gazdag zenei életének szimbóluma. Az UNESCO-tól tavaly nyertük el „A zene városa” kitüntető címet, olyan rendezvények elismeréseként, mint az Auer Fesztivál, a VeszprémFest, a Rozé, Rizling és Jazz Napok, valamint a Veszprémi Utcazene Fesztivál. Sikeres kórusok viszik hírünket itthon és az országhatárokon túlra, a Mendelssohn Kamarazenekar pedig a világ nagy koncerttermeiben is lenyűgözi a közönséget. Az Utcazenész – mészkőből faragott utazóbőröndjén ücsörögve, kezében a hangszerek mindegyikét jelképező csigaházzal – ennek a sokszínű zeneiségnek a bronzba öntött méltatása. Akárcsak Kolodko többi alkotásánál, a szobor és a helyszín most is egy tartalmi egységet képez, utóbbit maga a Kossuth utca és a Hangvilla közelsége adja meg.

Ahogy az Őr érkezéséről tudósító írásunkban beszámoltunk róla, Kolodko Mihály három miniszobra egy veszprémi család és az ő helyi vállalkozásuk jóvoltából válhat közkinccsé. Török Balázs, az A1-Sped Nemzetközi Szállítmányozó és Szolgáltató Kft. ügyvezetője akkor elmondta, hogy a mecénatúrára a város iránt érzett szeretetük, kötődésük inspirálta őket, és remélik, hogy ezzel nem csak az itt élőknek, de a hozzánk látogatóknak is örömet szereznek.

Az Utcazenészt – akárcsak Ernőt – mi, veszprémiek nevezhetjük el. A javaslatokat privát üzenetben vagy a torok@a1s.hu e-mail címre várják augusztus 11-ig. Ezekből választják ki a legjobbakat és bocsájtják szavazásra a cég közösségi oldalán.

utcazenesz Hangvilla


[fbcomments]