Közérzet · 2016.03.02.

Az Oscar-díjról jutott eszünkbe…

Rajk Lászlónak, az Oscar-díjas Saul fia díszlettervezőjének jobb sorsra érdemes köztéri szobra évek óta rozsdásodik a veszprémi közüzemi cég telephelyén. Az alkotás az ’56-os forradalom ötvenedik évfordulója kapcsán kialakult politikai csatározás áldozatául esett, miután a felállítása már folyamatban volt.

Kezdjük egy rövidke memóriafrissítéssel: a veszprémi MSZP–SZDSZ-es többségű önkormányzat még 2005-ben írt ki meghívásos pályázatot egy 1956-os emlékmű megalkotására és felállítására, amelyet Rajk László nyert el. A szerződést a város 2006 tavaszán kötötte meg a Köztigon Építész Stúdióval 16,6 millió forint plusz áfa összegben. Az őszi választásokon már a Fidesz szerzett többséget, és épp az új testület eskütételének napján, 2006. október 13-án leállíttatták a szobor felállítását.

Az 56-os emlékszobor látványterve

Az 56-os emlékszobor látványterve

A fő kifogás az volt, hogy az emlékmű nem felelt meg a szerződésben foglaltaknak, mert nem matt, szálcsiszolt, saválló, rozsdamentes krómacélból készítették, hanem felületkezelt, szürke színű szerkezetacélból. Per lett belőle. A művész akkor és a későbbi perben is arra hivatkozott, hogy az eredeti tervekhez képest történt módosításokról egyeztetett a korábbi városvezetéssel, amit ők jóvá is hagytak. Így kezdődött el egy nyolc évig tartó hercehurca, amely jogilag ugyan véget ért, de a szobor sorsa még mindig rendezetlen.

A félkész emlékmű várta sorsát a Színházkertben, amely helyszín kétségkívül rossz választás volt. Az önkormányzat úgy határozott, áthelyezteti a Jutasi úti Barátság parkba, ebbe Rajk László is beleegyezett, de a lakosság körében erőteljes ellenérzést váltott ki. Végül a hatósági döntés alapján 2008 nyarán elbontották, elemeit a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. egyik telephelyére vitték.

A veszprémi önkormányzat pert indított Rajk stúdiójával szemben, összesen 23 millió forintot követelt (15,5 milliót már kifizetett, plusz a költségek). A cég ellenkeresetet nyújtott be és kérte a vállalkozói díj elmaradt részének kifizetését a késedelmi kamatokkal együtt – összesen 12 milliót.

A szakma, az építészeti lektorátus is több olyan módosítást javasolt, melyek eredményeként jelentősen megváltozott az emlékmű, például így lett krómacél helyett a hídszürke változat

A szakma, az építészeti lektorátus is több olyan módosítást javasolt, melyek eredményeként jelentősen megváltozott az emlékmű, például így lett krómacél helyett a hídszürke változat

Előbb a Veszprémi Törvényszék utasította el az önkormányzat keresetét 2014 tavaszán(!), és megítélt 7,5 milliót Rajk Lászlónak. A művész korábbi tájékoztatása és a helyszíni szemle alapján ugyanis bizonyítottnak látták, hogy az önkormányzatnak tudomása volt a változtatásokról. A fellebbezés után a Győri Ítélőtábla 2014 őszén(!) helybenhagyta az ítéletet, csak az összeget csökkentette ötmillióra. A Rajk-emlékmű elemei információink szerint még mindig a VKSZ Zrt. Kistó utcai telephelyén várnak jobb sorsukra.

Az Oscar-díj talán kiváló apropó lenne  az ’56-os emlékmű sorsának rendezésére is.

Drahos Nikolett


[fbcomments]