Közérzet / Kultúra · 2020.07.13.

AZ ŐR – Történelmi ihletésű miniszoborral gazdagodott a város

Ki ne ismerné Kolodko Mihály gerilla szobrászművész mini alkotásait, amelyek időről időre felbukkannak Budapest közterein, sőt nemrég Tihanyban is és amelyekhez turisták ezrei zarándokolnak? Mától Veszprémnek is van egy mini bronzszobra, az Őr, „akit” hamarosan két további Kolodko-alkotás követ.

A turistacsalogató kedves „apróságok” Török Balázsnak, a veszprémi székhelyű családi vállalkozás, az A1-Sped Nemzetközi Szállítmányozó és Szolgáltató Kft. ügyvezetőjének köszönhetően kerülnek a királynék városába. A cég megalakulása óta egyfajta közösségi missziót is teljesít – közhasznú és segítő szervezetek, alapítványok munkáját támogatja. Kolodko Mihály alkotásainak kihelyezésére a város iránt érzett szeretetük, kötődésük inspirálta őket, és remélik, hogy ezzel nem csak az itt élőknek, de a hozzánk látogatóknak is örömet szereznek – avatta be portálunkat Török Balázs a családi és céges mecenatúra indítékaiba.


A három miniszobor mindegyike a helyszín, a történelmi múlt és az alkotás tartalmi egységének jegyében született. Az Őr a Hősök Kapujának keleti pillérére került, emlékeztetve a vár hajdani függőhídjának strázsáira, a török idők várvédőire, a koronaőrökre (a Szent Koronát és a Szent Jobbot 1944 novemberében Pajtás Ernő ezredes vezetésével Veszprémben őrizték) és az első világháború hőseire is.

Az Őrnek ma még nincs neve, erre a veszprémiektől kérnek és várnak javaslatokat a cég közösségi oldalán.

A „keresztelő” nem titkolt célja az, hogy a kis figurát ezáltal még inkább a sajátjuknak érezzék, óvják és szeressék a város polgárai.

A másik két miniszobor megjelenése heteken belül várható, ígérjük, azokról is haladéktalanul beszámolunk.

20200713_134633


[fbcomments]