Covid / Közérzet · 2021.03.28.

Az oltás után simán megbetegedhetünk

Az okokat a nyugat.hu-n Józing Antal vázolta

A kórházakból számos olyan hír szivárog ki, amelyek szerint egyáltalán nem ritka, hogy valaki az oltás után is megkapja a betegséget, annak is a súlyosabb változatát.

Az ilyen hírek által okozott kisebb sokk részben annak köszönhető, hogy a politika korábban – és részben most is – azt az üzenetet sulykolta: nehéz a helyzet, de tartsunk ki, jönnek a vakcinák, ha nem „Brüsszelből, akkor a keleti barátainktól, és akkor minden rendben lesz”. És aztán, lám, még sincs semmi rendben, a nép pedig egyre türelmetlenebb.

Ha netán megpróbálnák elmondani a fontos részleteket, akkor kisebb lenne az értetlenség, a türelmetlenség, és valószínűleg a térkép is kevésbé lenne vörös.


Fontos részlet például, hogy az oltás nem nyújt teljes védelmet. A Pfizer 95, a Moderna 94, az AstraZeneca 70, a Johnson&Johnson 72 százalékra van hitelesítve.

A keleti vakcinákról kevesebbet tudunk, de a BBC információi szerint a kínai Sinopharm 79–86 százalékot, az orosz Szputnyik V 92 százalékot tud.

Azaz attól, hogy valaki megkapta a vakcinát, még simán megkaphatja a betegséget. Igaz, a gyengébben teljesítő szerekről is kimutatták, hogy segítenek a betegség enyhébb lefolyásában.

Közben valami rejtélyes ok miatt a kormány nem kommunikálja, vagy csak nagyon suttogva, hogy hiába van beoltva valaki, a védettség kialakulása időbe telik.

Érthetetlen például, hogy az első vakcina beadása után miért küldi ki azonnal a védettségi igazolványt a kormányt.

Szintén fejcsóválásra ad okot az a szándék, hogy a kormány 2,5 millió oltott esetén megkezdi a nyitást. Az pedig végképp talányos, hogyan képzeli az iskolák és óvodák nyitását a kormány. Ha ugyanis a nyitást megelőző héten sikerül is megszervezni a pedagógusok oltását, az a következő héten még semmit nem ér, a tanárok gyakorlatilag éppúgy megkaphatják a betegséget, mintha be sem lennének oltva.

A teljes cikk a nyugat.hu-n elolvasható.


[fbcomments]