A hordóknak fontos szerepük van az italok érlelésében. Cikkünkben összegyűjtöttünk minden fontos információt a témával kapcsolatban.
A hordókban érlelt, iDrinks oldalán beszerezhető szeszes italok nagy népszerűségnek örvendenek. Legyen szó borról, pálinkáról, sörről vagy whiskyről, a hordós érlelésnek köszönhetően egyedi ízvilágot, különleges aromákat kapnak.
Miért van szükség az érlelésre?
Mielőtt a hordókról lenne szó, érdemes kitérni arra, hogy egyáltalán miért van szükség érlelésre. Erre a folyamatra azért van szükség, mert bizonyos italok, például a whiskyk és a borok, valamint bizonyos fajta rumok és ginek a hordós érlelés során kapnak a bennük lévő aromák közül komoly mennyiséget.
Ez azt jelenti, hogy ezeknek az italoknak teljesen más karakterük lenne, ha nem lenne jó a hordó vagy pedig nem az adott fából készülne. Természetesen nemcsak a hordónak van fontos szerepe ezen a téren, hanem a minőségnek, a tárolási hőmérsékletnek és az alapanyagnak is.
A hordók befolyásolják az ital aromáját
Fahordókat már több mint 2000 éve használnak, bár kezdetben az italokat csak a praktikusság miatt tárolták ezekben agyagedények helyett. Csak később jöttek rá, hogy befolyásolják az ital aromáját. Ekkor készítettek különféle méretű változatokat, ugyanis a kisebbekben az ital nagyobb felületen érintkezik a fával, így intenzívebb lesz az íze.
Milyen fából készüljön a hordó? Egyértelműen a tölgyfa a jó választás, ha az alkoholos italokról beszélünk. Ezt a faanyagot egyszerű megmunkálni, könnyen lehet vele dolgozni. Eközben pedig kellően masszív ahhoz, hogy különféle italokat lehessen benne tárolni éveken át biztonságosan.
Ez természetesen annak köszönhető, hogy a tölgyfa ellenáll a nedvességnek, és közben átengedi az oxigént. További előnye a tölgynek, hogy az ízvilága semmihez nem hasonlítható, és ez nagyon sokat ad hozzá minden alkoholos italhoz.
A tölgynek általában három fajtáját használják az italok világában, a magyar, a francia és az amerikai tölgyet. A magyar és a francia a struktúra minőségéért felel, míg az amerikai a lágyabb jegyekért. Természetesen fontos szerepe van az érlelés idejének és a hordó méretének is. Meg kell említeni a pörkölt tölgyfahordót is, amely jelentős mértékben hat az ízekre.
Melyik fahordó az ideális választás?
Nemcsak a tölgyfa használható, hanem vannak még olyan fajták, amelyek alkalmasak az érlelésre. Ide sorolható például az akácfa, az eperfa és a szelídgesztenye. Sőt, ma már olyan hordót is lehet kérni a kádártól, amelyben többféle faanyag egyesül.i
Kiemelt fontosságú, hogy melyik hordóba kerül az ital. Az, hogy melyik hordó az ideális, függ attól, hogy milyen a nedű minősége és az alapanyagok aromája, valamint a korábbi tapasztalatok is sokat nyomnak a latba. Körültekintőnek kell lenni a választás során, hiszen a hordón múlik, hogy a fogyasztót milyen illatok és ízek fogadják, amikor kinyit egy palackot.