Közérzet · 2021.05.11.

Az Europe Direct iroda tájékoztat az unióról

Az Europe Direct hálózat Veszprém megyei irodáját 2013 óta működteti a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, amely harmadízben is elnyerte a működtetési jogot a 2021 májusa és 2025 decembere közötti időszakra.

Május elsejével EU-szerte megújult az Európai Bizottság által koordinált Europe Direct hálózat. Magyarországon mostantól 17 megyeszékhelyen működik ez az európai uniós tájékoztató szolgálat. A hálózat célkitűzése, hogy az uniós polgárokat a lakóhelyükhöz közel, saját anyanyelvükön juttassa információkhoz uniós kérdésekben. Az ingyenes tájékoztatás felölel minden uniós polgársághoz kapcsolódó lehetőséget, például a más tagállamba történő utazást, tanulást stb.

A hálózat Veszprém megyei irodáját 2013 óta működteti a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, amely harmadízben is elnyerte a működtetési jogot a 2021 májusa és 2025 decembere közötti időszakra.


Az iroda tevékenysége sokrétű, amely során igyekszik figyelembe venni az aktuális uniós kommunikációs prioritásokat (pl. környezet- és klímavédelem, uniós költségvetés és források, egészségügyet támogató kezdeményezések, digitális átállás elősegítése stb.), és azokat a célcsoportoknak a legmegfelelőbben interpretálni.

Az iroda munkatársai a befogadó szervezet székhelyén (Radnóti tér 1.) személyesen, telefonon és e-mailben is az érdeklődők rendelkezésére állnak munkanapokon. Ezen túl a Europe Direct Veszprém jelen van a közösségi médiában (Facebook, nyereményjátékok). Hírlevelek, online és offline cikkek révén igyekszik naprakész, pontos információkat nyújtani az uniós ügyekről.

A rekordszintű részvételi arány a 2019. évi európai választásokon jól szemléltette, hogy az uniós polgárok még nagyobb szerepet kívánnak kapni a döntéshozatalban és a közös prioritások meghatározásában. Az irodáknak nagy szerepük van ennek elősegítésében. A Veszprém megyei iroda szolgáltatásai között eddig is kiemelt jelentőségük volt a rendezvényeknek, amelyek lehetőséget teremtenek nemcsak az információátadásra, hanem a lakosok uniós intézkedésekkel kapcsolatos visszajelzéseinek, véleményeinek gyűjtésére is. Az iroda munkatársai rendszeresen tesznek látogatást EU-tanórák, mobilitási órák keretében a megyei alap- és középfokú oktatási intézményekben. A vállalkozások számára a külgazdaságot érintő változások terén – a kamarával együttműködésben – szerveznek tájékoztató rendezvényeket, illetve nyaranta az országos EU-roadshow lebonyolításában is részt vesznek, hogy helybe vigyék az uniós információkat a leglátogatottabb eseményeken.

A pandémiás helyzet miatt jelenleg online formában valósulnak meg az iroda rendezvényei. Az iroda partnerségi kapcsolatot ápol más uniós szakhálózatokkal, a Pannon Egyetemmel, fiatalokkal foglalkozó helyi civil szervezetekkel, amelyet új szintre kíván emelni a még sikeresebb információnyújtás érdekében.

Kapcsolat:

Tel.:+36-88-814-101
E-mail: veszprem@europedirect.hu
Web: www.veszpremikamara.hu/europedirect
Facebook: Europe Direct Veszprém

Europe Direct, Az Europe Direct iroda tájékoztat az unióról
Magyarországi Europe Direct irodák

[fbcomments]