Közérzet · 2015.11.16.

Az európai civilizáció vége?

Minden előre látható volt. Umberto Eco már a 18 évvel ezelőtt megjelent, Öt írás az erkölcsről című könyvében megírta: „Azok a jelenségek, amelyeket Európa még bevándorlásként próbál megoldani, bizony már vándorlások. A harmadik világ itt kopogtat Európa kapuján, és belép akkor is, ha Európa nem akarja. A kérdés már nem az, hogy fölvegyenek-e csadoros lányokat a párizsi egyetemre, vagy hogy hány mecsetet kell Rómában emelni. A probléma az, hogy a jövő évezredben (mivel nem vagyok próféta, nem tudom megállapítani a pontos dátumot) Európa úgymond ’sokfajú’ földrész lesz, vagy ha jobban tetszik: ’színes’. Így lesz, akár tetszik, akár nem”– jelezte Eco 1997-ben. Talán akkor még nem is értettük, miről beszél, amikor megmondta: „Kultúrák szembenállása (vagy ütközése) véráldozattal is járhat, sőt meg vagyok róla győződve, hogy elkerülhetetlen lesz, és sokáig fog tartani.”

Most itt van és a folytatás egyelőre nagyon nem úgy néz ki, ahogy Eco 1997-ben képzelte, hogy „a fajvédő (elméletileg) kiveszőfélben levő emberfajta lesz”. Mert az iszonyú párizsi merényletek első reakciói – kivéve talán a franciákat – ösztönösen mindjárt arról szóltak, hogy minden bevándorló muszlim gyilkos, de ha nem ő, akkor majd a gyereke az lesz. Hát ez az. Éppen ez a céljuk a terroristáknak, hogy hisztériát keltsenek, szélsőséges indulatokat gerjesszenek, kiprovokálják a tömeges szembenállást és ezzel akár a világháborút, hogy eltöröljék a modern világ vívmányait, a „szabadság, egyenlőség, testvériséget”, amiből ők valamiért nem részesülnek; vagy azért, mert nem akarnak, vagy mert nem tudnak, vagy mert nem engedik őket. Ebbe a kérdésbe most ne menjünk bele, úgysem tudjuk megválaszolni, pedig lehet, hogy itt van a kutya elásva.


Mindenesetre az iszlám terroristák világa, de egyáltalán a terroristák világa szöges ellentéte az európai civilizáció vívmányainak, mert retrográd, diktatórikus, demagóg és vérszomjas. Ezt akarják ránk erőltetni. A jelekből ítélve lehet, hogy nem lesz nehéz, mert nem is kell, hogy lelőjenek mindenkit, elég megfélemlíteni a világot, s máris győztek.

„Franciaország háborúban áll a terrorizmussal és folytatni fogja további légitámadásait Szíria ellen” – jelentette ki Manuel Valls francia miniszterelnök vasárnap egy tévéinterjúban. Nincs más választás, tényleg meg kell vívni ezt a harcot az iszlám fundamentalizmussal, mert ha Európa hagyja magát, belepusztul, de az Amerikai Egyesült Államokról és az oroszokról se feledkezzünk el, kiderült, az ő utasszállító gépük is terrortámadás áldozata lett Egyiptom fölött. De nagyon remélem, hogy behatárolt, koncentrált támadásokat hajtanak végre a terroristabázisok ellen, és nem a civil lakosság fogja ezt is megszenvedni, mert ha igen, akkor a gyűlölet még tovább fog növekedni és soha nem lesz vége.

A helyzet összetett. A terrorizmus nem ismer határokat, miközben azért vannak gócpontok, vannak jól körülhatárolható államok, amelyek közismerten támogatják a terroristákat. De ha a világ háborút indít ezek ellen, kérdés, hogy nem a még radikálisabbak hatalomra kerülését segítik-e, hiszen ahol az amerikaiak megdöntötték a diktatúrát, ott utána káosz és anarchia támadt. Sokan úgy vélik, ez az egész menekültáradat és most a párizsi mészárlás is a szerencsétlen afrikai katonai beavatkozások következménye.

Érzésem szerint ugyanonnan fúj a szél most is, ahonnan a 2001. szeptember 11-i New York-i merényletet irányították. Akkor Susan Sontag azt mondta, azok a terroristák nem a muszlimok szenvedéseinek akartak véget vetni, hanem a modern világnak. „Támadás volt az a világ ellen, amely lehetővé teszi a nők emancipálását, egyáltalán, garantálja a szabadságjogokat.” Ugyanakkor a kapitalizmus elleni támadásként is felfogható a Világkereskedelmi Központ ikertornyainak a lerombolása, figyelmeztetett Sontag. A mostani párizsi merényletek szimbolikája annyiban más, hogy a szórakozóhelyek ellen, tehát átvitt értelemben az európai erkölcsök ellen, a fogyasztói társadalom ellen irányult. Őrület, ha belegondolunk, hogy szabályos mészárlást hajtottak végre, földre kényszerített, ártatlan emberek tömegét sortűzzel, robbanószerekkel kivégezték. Beteg, megszállott elmék, akiket nagyon tudatosan irányítanak valahonnan valakik. Ezeket kell megtalálni és fegyverrel válaszolni nekik, mert ha nem, akkor valóban vége az európai civilizációnak.

 


[fbcomments]