Kultúra · 2022.07.28.

Az Első Magyar Látványtár kiállítása

MOST – VAGY címmel az Első Magyar Látványtár Alapítvány gyűjteményéből nyílik kiállítás a Művészetek Háza Veszprém Csikász Galériájában (Vár u. 17.) július 30-án, szombaton 18 órakor.

Az Első Magyar Látványtár Alapítvány 2020-ban ünnepelte alapításának harmincadik évfordulóját. Az évfordulón a Művészetek Háza Veszprém Csikász Galériájában terveztek egy kiállítást a legjelentősebb, legszerteágazóbb, legismertebb magyar magángyűjtemények egyikének anyagából. Ám közbeszólt a világjárvány.

Egyrészt a Művészetek Háza Veszprém és az alapítvány három évtizede erős szakmai, baráti kapcsolatot ápol, másrészt a Művészetek Háza az alapításától missziójának tekinti a magyar magán- és közgyűjtemények értékeinek bemutatását.


A Látványtár hihetetlenül gazdag gyűjteményéből, műegyütteseiből a kiállításra képeket, festményeket, grafikákat, plasztikákat válogattak. A válogatás mintegy száz év magyar művészetéből ad ízelítőt a szecessziótól, az avantgárdon, neoavantgárdon át a posztmodernig.

Vörösváry Ákos, a Látványtár tulajdonosa szabad kezet adott a kurátoroknak, Áfrány Gábornak és Hegyeshalmi Lászlónak a válogatáshoz, a kiállítás koncepciójának formálásához. A harminc plusz két év alatt ez az első kiállítás, melynek műveit nem a tulajdonos válogatta és/vagy rendezte.

A megnyitón Hegyeshalmi László mond bevezetőt. A kiállítást Andrási Gábor művészettörténész nyitja meg.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]