Tech · 2022.06.16.

Az előárnyékolás és egyéb különleges hatások a makettfestésben

Az előárnyékolás által megváltoztatható a felvitt fedőfesték tulajdonsága, kinézete. Tekinthető ez a lépés a koptatás, koszolás alapjaként is. A makettek végső megjelenése több, egymásra épülő lépés és rétegezés, illetve különféle hatások ötvözése által hozható létre.

Mire való az előárnyékolás?

Ahhoz, hogy a kívánt hatásokat elérhesd, legalább 5-10 lépés is szükségessé válhat. Az előárnyékolás ezeknek a lépéseknek az egyik fő meghatározója. Előárnyékolásnál tulajdonképpen előre árnyékolod a festésed, ezáltal megtöröd a homogén felületet, a festék sokkal realisztikusabb megjelenést mutat, kevésbé érződik majd „játéknak” a maketted.

Az itt ismertetett folyamatokhoz való festékeket beszerezheted a Modellfutár makettfestékek választékából. Érdemes szétnézni az oldalon, és a festékek mellett a kiegészítőket is átböngészni a még szebb eredményekért.


Az előárnyékolás hatékonysága terén eltérő vélemények születnek. Egyesek kifejezetten szeretik használni a módszert, míg mások egyéb technikákkal próbálnak kopott külsőt varázsolni makettjüknek.

Ettől függetlenül az előárnyékolás egyre elterjedtebbé válik, a harci járműveket építők körében különösen, ehhez még hozzájött a figurafestők tábora is.

Célszerű kerülnöd a fekete festéket előárnyékoláshoz, helyette sokkal alkalmasabb egy sötétszürke vagy barna szín. A feketét ugyanis rengeteg festékkel lehet csak elfedni annyira, hogy kellően mutatós legyen. A szürke és a barna festékek könnyedén befedhetők. Gondolj arra, hogy a harci járműveken a sárga, a barna és a zöld kombinációja a leggyakoribb, a barna kapcsolódik mindegyikhez.

Ezek a módszerek leginkább szórópisztolyos festéshez ajánlottak, ecsetes festés mellett kevéssé használhatók.

Márványfelület létrehozása

Ezzel a technikával elérhető egy nagyon mutatós márványhatás. Fehér vagy szürke festéket vagy a fehéret és szürkét kombinálva, esetleg egy másik szürkével meghígítod, majd minél közelebb a felülethez kicsi pöttyöket és különféle felismerhetetlen elemeket, például kukacmintát fújsz az adott területre.

Arra figyelj oda, hogy a panelvonalakat lehetőleg ne fedd be vele! A módszert leginkább egyszínű, kopott gépek esetében alkalmazd. A többszínű álcamintáknál nem minden esetben használható.

Gyakorlás és rutin kérdése az egész. Idővel kitapasztalod, hogy melyik módszer szimpatikus, milyen eszközökkel tudsz kényelmesen dolgozni.

Különleges hatások, izgalmas módszerek

Számos izgalmas módszer létezik az egyedi hatások megalkotásához. A kopásokon, márványozottságon kívül létrehozhatsz olyan effekteket is, amelyeknél a modell bizonyos területei világosabbak, ahol például több fény éri. Ebben az esetben a fekete alapozást kiemelheted fehérrel.

A lehetőségek száma végtelen, egyedül a képzeleteden múlik, hogy milyen hatásokat szeretnél megjeleníteni. Gyakorlás és kísérletezés az alapja mindennek. Persze csak addig szabad tökéletesítgetni a technikákat, amíg még örömet okoz.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]