Közérzet · 2021.10.18.

Az ellenzék „összezárása” az egyetlen jó megoldás

Az ellenzék „összezárása” az egyetlen jó megoldás. Nincs más lehetőség! Eddig úgy tűnik, a pártok mintha megértették volna… Fenyőházi Attila vendégvélménye.

A sok csalódott ember és a hozzászólások – pláne az ingerültebbek – érthetőek, hisz sokunkban indulat, feszültség gyülemlett fel. Sajnos sokak fejében egy olyan elképzelés, hibás elgondolás vert gyökeret: csak a saját szimpatizánsuk lehet jó jelölt, és az ő jelöltjüknek kell nyernie. És ez szépen szárba is szökkent.

Nem vettek tekintetbe egy csomó dolgot, ami a politikai életben teljesen hétköznapi.

Ezt senkinek nem lehet felróni!

Az elmúlt 11 év arról is szólt, hogy az emberek ne politizáljanak, ne foglalkozzanak a közélettel. Hagyjuk csak nyugodtan, békében „leledzeni” a NER-t. Csendben lopni, rombolni, építkezni.

A jól, vagy legalábbis jobban működő demokráciákban az induló politikusok egymás javára történő visszalépése teljesen bevett, működő megoldás. Gondoljunk csak az Amerikai Egyesült Államokra! Ezt a dolgot a szavazók tartják életben azzal, hogy fegyelmezetten teszik, amit a jelöltjük mond. Hiszen eleve azért is választották őt, mert van egyfajta bizalmi kapcsolat a jelölt és a szavazótábora között.

Magyarországon a 2018-as választás erre a példa, amikor az egymásra induló jelöltek egymástól „loptak” voksokat. Így a torz választási rendszerünk simán kétharmados többséget eredményezett a Fidesznek – kevesebb szerzet szavazattal.

Erre az ellenzék „összezárása” az egyetlen jó megoldás. Nincs más lehetőség! Eddig úgy tűnik, a pártok mintha megértették volna… Majd idővel eldől, így van-e.

Az ellenzéki oldalon mostantól a fő feladat, hogy minden jelölt megnyugtassa a saját szavazóit, és meggyőzze arról: ha nem akarjuk véglegessé tenni a NER rendszerét Belorusz mintára, akkor tavasszal szavazzanak az állva maradt ellenzéki jelöltekre és miniszterelnök-jelöltre! Akkor is, ha a személyes szimpátia ennek ellentmond. Különben soha többé nem lesz szabad választás, vagy csak évtizedek múlva.

A megnyugtatás egyik fő eleme lehet és kell legyen, hogy a lehetséges ellenzéki kormány működése teljesen más lesz, mint a narancsoké. Az utóbbi Orbán egyszemélyi döntésein alapul. Az esetleges ellenzéki kormányét viszont egy hatpárti koalíció konszenzusai fogják meghatározni. Ez sokszorosan több munkát jelent, így nehezebb is lesz. De hát teher alatt nő a pálma!

Ehhez pedig mi is kellünk: felelősen gondolkodó választópolgárok! Ha a jövőbeli (bármelyik) kormány nem jól dolgozik, akkor azt is el kell majd zavarni a francba – így adva teret újaknak, civileknek.

Szóval ne keseredjen el senki, hanem vegyen egy nagy levegőt, és nézzük meg együtt, mit kell tennünk áprilisig, azért hogy közösen lebontsuk a NER rendszerét!

Fenyőházi Attila

(Fenyőházi Attila a Vasas Szakszervezet veszprémi tagozatának egyik vezetője, az ellenzéki előválasztás egyik önkéntese.)

A képen sor a veszprémi Kossuth utcán az ellenzéki előválasztás sátra előtt. Fotó: Veszprém Kukac


[fbcomments]