Közérzet · 2023.02.02.

Az éhezés küszöbén a tanárok és az egészségügyi szakdolgozók

Az 50 százalék fölötti élelmiszer-infláció egyre lehetetlenebb helyzetbe hozza azokat a társadalmi csoportokat, amelyek keveset keresnek. Sokakat fenyeget az éhezés. Az alacsonyabb fizetésű pedagógusok és az egészségügyi szakdolgozók köréből is egyre több olyan jelzés érkezik, hogy megoldhatatlan gond számukra a lakásfenntartás, a gyerekek ruházkodása, de még az élelmiszerek megvásárlása is – írja a Nyomtass te is!

„Nagyon újszerű élmény volt, hogy kollégám egy »elfogyott a pénzem« témájú beszélgetés után odakísért kedvesen a menzára a konyhás nénikhez, és azt mondta: »Tudnának adni a kislánynak egy kis ebédet? Szegény éhes«. Aztán mosolyogva azt mondta a hölgy, hogy »Persze! Szedek még rá egy kanállal!«. Könnybe lábadt a szemem a kedvességétől és a szégyenérzettől” – írja a helyzetéről egy fiatal pedagógus.

Majd így folytatja: a pedagógusbérből egyedül fizeti a lakást, az összes kiadását, a családja nem tudja segíteni. Tavaly még épp elég volt ez az összeg, „most januárban pedig megtörtént, amit sose gondoltam, hogy nem elég a minimumra sem. Az a 10 százalékos emelés pont arra lesz elég, hogy tudjak belőle venni kenyeret háromszor egy hónapban.”


Nem különb a helyzet az egészségügyben sem. A Független Egészségügyi Szakszervezet belső felmérése szerint a jelenlegi bérezés mellett a szakdolgozók 72 százalékának gondot jelent az élelmiszer megvásárlása, tehát az éhezés fenyegeti őket. Csaknem harmaduk már nem tudja megfelelően biztosítani a gyermeke ruházkodását. Valamivel több mint nyolcaduk nem tudja fizetni a rezsijét, és körülbelül hasonló arányban vannak, akiknek problémát okoz a hiteltörlesztés. Tizedük nem tudja fizetni a lakhatás költségeit. Mindössze négy százalékuk állította azt, hogy vannak tartalékai, vagy a családja támogatása miatt nincsenek problémái.

Arra a kérdésre, hogy a magas infláció és a béremelés elmaradása miatt romló életkörülményei okán mit kíván tenni, 32 százalékuk válaszolta azt, hogy Magyarországon belül keres más jövedelmezőbb munkát, míg 20,5 százalék külföldi munkavállalást tervez. Egy hete döntött a Független Egészségügyi Szakszervezet szakmai egyeztető nagygyűlése arról, hogy sztrájktárgyalást kezdeményez a kormánnyal. A pedagógusok pedig már hónapok óta folyamatosan harcban állnak.

A Nyomtass te is! további témái:

  • Népszavazás lehet a debreceni akkumulátorgyárról
  • A tészta árában is Európa élén
  • Tisztogatás a hadseregben
  • Ezeken a napokon látogathatók ingyenesen Budapest legismertebb múzeumai

Olvassa, nyomtassa, terjessze! A legfrissebb lapszám innen tölthető le.

Fotó: Oláh Tibor/MTI


[fbcomments]