Közérzet · 2016.01.24.

Az egyik megy, a másik jön

Jelentős változások zajlanak hónapok óta a kiskereskedelemben. A vásárlók azt észlelik, hogy egymás után zárnak be a kereskedelmi láncok üzletei, miközben másutt újak nyílnak. A hazai érdekeltségűek közül az év végével bezárt a plázában a CBA Cent és Balatonfüreden a Delta Coop ABC.

A plázastop miatt új kereskedelmi egységek csak külön engedéllyel létesülhetnek. A tapasztalat az, hogy ilyen külön engedélyt az ismert kereskedelmi láncok az utóbbi időben nem igazán kapnak. Nem kell azonban attól tartani, hogy ezek az üzlethelyiségek üresen maradnak. A Balaton Plaza tájékoztatása szerint a korábbi CBA helyén a közeljövőben magasabb színvonalú üzlet nyílik. (Amint konkrét információnk lesz, beszámolunk róla.)

A füredi Coop helyén várhatóan az Aldi nyit boltot, a kevesebb, mint tizennégyezer főt számláló városban ez már a második. Az Aldi eddig is kedvelt és látogatott volt a helyiek körében, és úgy tűnik, a Polus-Coop nem bírta a versenyt.

Persze, nemcsak helycserés támadás jellemzi a környék kiskereskedelmét, a meglévő egységeket is sorra újítják fel. A Cholnoky Spar decemberben nyitott újra, a Bakonyalján pedig a napokban ért véget a Penny Market felújítása. A Tesco sem marad le, a Mártírok útjai Tesco Szupermarketben jelenleg is gőzerővel dolgoznak az igényesebb belső tér kialakításán és a szélesebb választékú áruház megteremtésén. A „kistescóba” látogató vásárló a megújult zöldség- és pékosztály mellett márkás ruházati termékekkel is találkozhat a jövőben.

DSC_1469

Nagy forgalomnak örvend a Budapest úti OMV-kútnál tavaly ősztől üzemelő Spar expressz, amely részben a vasárnapi zárva tartás ellensúlyaként létesült. A termékek többsége Spar-áron szerezhető be éjjel-nappal, vasárnap és ünnepnapokon is.

A kiskereskedelem tavaly a korlátozó szabályok miatt (a plázastop vagy a vasárnapi boltzár, illetve a különadók) szűk keretek közé szorult. A felsorolt fejlesztések az elmaradt beruházásokat pótolják és a változó vásárlói igényekhez jobban igazodó rendszerek alapjait kívánják lefektetni.

Több beruházás viszont várólistán maradt, például a Veszprém belvárosi vagy a balatonalmádi Lidl üzletnyitása. Az egykori veszprémi Gyermekek Háza ingatlanát évekkel ezelőtt a Lidl szerezte meg, de a jelenlegi gazdasági környezetben a beruházó kivár. Balatonalmádiban a plázastop alóli felmentessél próbálkozott a tulajdonos, de ahogy az egész országban, a diszkont itt sem kapott engedélyt az építkezésre.

Diszkontüzletre sokak szerint szükség lenne a veszprémi belvárosban is, mert a jelenlegi egységek főként a város szélén kaptak helyet, ahova a leginkább árérzékeny vásárlók, illetve a belvárosban gépjármű nélkül közlekedők nehezen jutnak el. Úgy tűnik azonban, hogy a belvárosban még egy ideig nem fogunk élelmiszerdiszkont üzletben vásárolni.


[fbcomments]