Közérzet · 2021.04.06.

Az egészségügyi átalakításoknak a betegek lesznek a vesztesei

A koronavírus-járvány késztette lépésre a kormányt az egészségügyi rendszer átalakítása felé. Leegyszerűsítve: ha nincs járvány, nincs orvosi béremelés sem – vélekedett a portfolio.hu-nak adott interjújában Sinkó Eszter.

A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának egészségügyi közgazdásza szerint a rendszer több zavar közepette működött, ez pedig a magánegészségügy felé terelte a betegeket, ahol a legnagyobb cégek a bővülésre fogadtak és fogadnak ma is. A szakember szerint mindezt nem alaptalanul teszik: az az állítása ugyanis, hogy a pandémia idején végrehajtott egészségügyi átalakításoknak a betegek lesznek a vesztesei, a magánellátók viszont egyértelműen nyertesek.

Sinkó Eszter szerint a rendszerbe kódolva van a kórházak újbóli eladósodása . A közgazdász elmondta, miért jelentek meg az ellátórendszer esetében a központosítási törekvések, hogy a járvány lecsengése után miért lehetetlenülhet el több osztály, egészségügyi intézmény és miért fog majd növekedni a sorbanállás a közellátásban. Arra számít, hogy a magánegészségügyi szereplők nem csak kiegészítői, de egyre inkább helyettesítői lesznek az állami ellátásnak.

Sinkó Eszter elmondta:

– Vélhetően emelkedni fognak a magánellátások árai. A magánszolgáltatóknál dolgozók bérei is tovább növekedhetnek, ugyanis a magánintézményeknek tartani kell a béremelési tempóban a ritmuskülönbséget, ha versenyképesek akarnak maradni. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kereslet növekedésének vannak/lesznek anyagi korlátai, így az nem tud teljesen elszakadni az emberek általános jóléti és jövedelmi helyzetétől. És azt sem szabad elfelejteni, hogy az elmúlt időszakban már jelentősen bővült a kínálat a magánszektorban. Összességében elmondhatjuk, hogy a változtatások vesztesei, a kormányzati szándékok ellenére, a közfinanszírozott ellátásban rekedt betegek lehetnek,

amennyiben kiegészítő kormányzati beavatkozások nem születnek a béremelések mellé.

A magánellátók viszont egyértelmű nyertesei a kialakult helyzetnek. A nagy szolgáltatók egyre jobban megerősödnek, egyre több komplex ellátást tudnak nyújtani, így a jövőben ezekben az intézményekben koncentrálódhat a magán betegellátás döntő hányada.

A teljes interjú itt elolvasható.

Sinkó Eszter. Fotó: Semmelweis Egyetem

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!