Tech · 2021.07.08.

Az 5G csökkenti a távolságot az emberek között

A ZTE szerint az 5G-vel megvalósulhat a XXI. századi ipari forradalom, amely egyúttal fenntartható fejlődést is garantál. Mostantól az életünk minden területét áthatják az 5G megoldások!

Véget ért a világ legnagyobb IT és mobil konferenciája Barcelonában. A Mobil Világkongresszus (MWC) a telekommunikációs ipar legjelentősebb eseménye, amelyen a szolgáltatóktól kezdve a gyártókon keresztül a potenciális ügyfelekig és a sajtó munkatársaiig százezer ember fordul meg.

5G, Az 5G csökkenti a távolságot az emberek között
Xu Ziyang, a ZTE Corporation vezérigazgatója

A pandémia miatt egy évvel elhalasztott esemény zárónapján a kínai ZTE Corporation vezérigazgatója, Xu Ziyang elmondta, hogy az 5G hálózatokkal az innováció iránya egyre inkább nyilvánvalóvá válik. Eddig soha nem tapasztalt módon kerül összeköttetésbe és kapcsolatba a kommunikáció és az „érzékelés” – azaz a mindenütt jelenlévő szélessávú elérés, a mindent átható számítástechnikai alkalmazások és a többdimenziós konvergencia lehetővé teszi a valós idejű interakciót, valamint az agilis, innovatív alkalmazásokat, ugyanakkor szavatolja a maximális erőforrás-hatékonyságot és a fenntartható fejlődést.


– Jelenleg több mint 1,1 millió 5G bázisállomás működik világszerte. Az 5G nemcsak jobb felhasználói élményt ad, de a vertikális területek digitális és intelligens átalakulását is előmozdítja – fogalmazott beszédében a ZTE vezérigazgatója. – A ZTE 5G nanjingi intelligens gyártóbázisán percenként öt 5G bázisállomást gyártanak, amelyeket a világ minden tájára szállítanak. A felhőalapú AGV, a 8K gépi látás, a felhőalapú PLC, az intelligens raktározás mind-mind segíti a hatékonyságot. Miközben a munkaerőráfordítás 40 százalékkal, a hibaarány 20 százalékkal, a gyártási idő pedig 30 százalékkal csökkent, a gyártási hatékonyság 40 százalékkal növekedett.

5G mindenhol a világban

Az 5G jelen van már Thaiföld gyáraiban, Belgium kikötőiben, Ausztria agrárgazdaságaiban, a kínai gépgyártásban, a közlekedésben, elektromos hálózatban és környezetvédelemben.

– A digitális és a fizikai világ közötti határ fokozatosan elmosódik az új hálózatok és felhőszolgáltatások bevezetésének eredményeképpen – folytatta Xu Ziyang. – Az intelligens otthon megkönnyíti az életünket. AR/VR headsetet viselve otthonunk kényelméből élvezhetjük az utazás, a játék, a sportesemények és a koncertek magával ragadó élményét. A drónok működtetésével kiterjeszthetjük látókörünket. Az olyan alkalmazásokkal, mint a gépi látás, a kezelőszemélyzet nélküli gépi bányászat vagy a mentőrobotok, a tulajdonunk és az életünk is védettebbé válik.

5G telemedicina, távoktatás és közlekedés

A digitális szakadék áthidalásában, a fenntartható fejlődési célok elérésében szintén kulcsszerep van az 5G-nek. A vezető szerint a telemedicina lehetővé teszi az orvosok és szakemberek számára, hogy távolról diagnosztizálják a betegeket, így a kiváló minőségű orvosi erőforrások azonnal elérhetővé válnak. A szakemberek a holografikus technológia segítségével szemtől szembe kommunikálhatnak a pácienseikkel. Az 5G távoktatás pedig egyenlő lehetőségeket kínál a különböző fejlődési stádiumban lévő régiók számára.

Az 5G FWA (Fixed Wireless Access) lehetővé teszi a szélessávú szolgáltatások gyors elérését egyes, korlátozott infrastruktúrával rendelkező területeken. Az emberek szabadon dolgozhatnak otthonról ugyanolyan hatékonyan, mint az irodában.

– Az 5G Air-To-Ground technológiával a repülőgépek utasai ugyanolyan zökkenőmentesen élvezhetik a nagy sebeségű fedélzeti internetes szolgáltatásokat, mint a földön. A ZTE újításainak köszönhetően a zavartalan, 800 Mbps internetes ellátás mellett a légitársaságok gépei akár 1200 km/ óra sebességgel is repülhetnek. Mint láthatjuk, az 5G csökkenti a távolságot az emberek között, és közelebb hozza a szíveket, ami egy harmonikusabb társadalomhoz vezet – tette hozzá a ZTE első embere.

Xu Ziyang szerint a XXI. századi ipari forradalom révén létrehozott intelligens termelés úgy csökkenti a költségeket, hogy közben javítja a hatékonyságot és a minőséget:

– Az intelligens közlekedési infrastruktúra elősegíti az alacsony szén-dioxid-kibocsátást és a hatékonyabb közlekedést. Az 5G segít megbízható, biztonságos, gazdaságos, hatékony és környezetbarát intelligens hálózatok kiépítésében azáltal, hogy kiterjedt összeköttetést valósít meg alacsony késleltetéssel és alacsony költséggel, ami végül a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését jelenti. Az 5G-vel az intelligens termelés a mezőgazdaságban is valósággá válik. Az 5G magasabb víz- és levegőminőséggel javítja a környezetünk minőségét, így elősegíti a fenntartható fejlődést.

A ZTE vezérigazgatója úgy véli, hogy a továbbfejlesztett hálózat fejlődésének három alappillére a sávszélesség, az agilitás és az ütemezés.

– Bár az 5G már több mint két éve elindult a gyakorlatban is, még gyerekcipőben jár. Sikere érdekében együtt kell dolgoznunk az ökoszisztéma-fejlesztés és az üzleti modellek innovációján is. Az iparág és az ökoszisztéma fejlesztése iránt elkötelezett ZTE gazdag tapasztalatot szerzett az alaptechnológiák, az E2E DICT termékek és megoldások, a felhőalapú komponensek és az 5G innovációk terén. Hajlandóak vagyunk megnyitni ezeket a mögöttes képességeket minden iparági és ökoszisztéma-partner előtt. Izgatottan várom, hogy hová vezet minket ez a tendencia. Dolgozzunk együtt egy mindenki számára előnyös jövő érdekében! – zárta beszédét a 2021-es WMC-n a ZTE vezérigazgatója.


[fbcomments]