Közérzet · 2022.09.22.

AUTÓMENTES NAP – Csökkenti az olajfogyasztást

Európa nagyvárosaiban az emberek több mint fele támogatja, hogy hetente rendezzenek autómentes napot vagy napokat. A jelenlegi energia- és klímaválság fényében különösen indokolt az intézkedés bevezetése Európa fosszilis tüzelőanyag-fogyasztásának csökkentése érdekében – írja közleményében a Levegő Munkacsoport.

A Tiszta Városok Kampány által megbízott Ricardo Energy & Environment közvélemény-kutatást végzett Londonban, Barcelonában, Varsóban, Brüsszelben és Párizsban, melyből kiderült, hogy az emberek 62 százaléka támogatja a heti egy autómentes nap ötletét az egész városukra kiterjedően.

Az 1970-es években kezdtek autómentes vasárnapokat tartani számos európai városban, amikor az OPEC olajembargója miatt az árak – a mostani helyzethez hasonlóan – az egekbe szöktek. Most, hogy Európa az orosz olajra vonatkozó embargót vezet be, ismét kihívást jelent a kontinens függőségének csökkentése a fosszilis tüzelőanyagoktól.


Az autómentes nap vagy napok bevezetése az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy gyorsan csökkentsük az olaj iránti kereslet mértékét. Ezt az intézkedést a Nemzetközi Energiaügynökség is ajánlja.

A Tiszta Városok Kampány egy másik elemzésében azt is megállapította, hogy heti egy autómentes nap az EU és az Egyesült Királyság összes nagyvárosában 3-5 százalékkal csökkenthetné az európai városi közlekedés éves olajigényét. Ez a három balti állam, Észtország, Lettország és Litvánia éves olajfogyasztásának felel meg. A kutatás azt mutatja, hogy ennek hasonló vagy nagyobb hatása lehet, mint a heti háromnapos otthoni munkavégzésnek.

– Már több európai nagyvárosban is tartottak olyan vasárnapot, amikor a város nagy részén a gépjárművek közül csak tömegközlekedési eszközök, taxik és az egyes közfeladatot ellátó járművek közlekedhettek – mondta Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke. – Ezek a napok ott komoly népszerűségnek örvendtek. Érdemes lenne Budapesten is kipróbálni, és kísérletképpen egy vasárnapra reggel 9 és délután 5 óra között autómentessé tenni a Hungária körút és a Budai körút által határolt területet.

– Az autómentes napok gyorsan és könnyen megvalósíthatók – tette hozzá Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport projektvezetője. – Nem kell új infrastruktúrát kiépíteni, és nem kell bonyolult szabályozást kidolgozni. Ezt a rövid távú intézkedést kell kiegészíteni aktív és megosztott mobilitást ösztönző beruházásokkal a jobb tömegközlekedéstől kezdve a gyaloglás és a kerékpározás ösztönzéséig a városokban.

Mi ehhez csak azt tesszük hozzá, hogy Veszprémben is évente többször meghirdethetnék az autómentes napot. Ehhez azonban sűríteni kellene a V-Busz járatait.

A Levegő Munkacsoport 1988-ban alakult környezetvédő civil szervezet. Tevékenységének főbb területei az államháztartás és az uniós költségvetés zöld reformja, a közlekedés környezetbarátabbá tétele, valamint az éghajlatváltozást lassító és környezetünket élhetőbbé tévő energiapolitika és településfejlesztés.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]