Közérzet · 2019.03.26.

AUTIZMUS – Családi nap és szentmise a világnap alkalmából

Az április 2-i autizmus világnap alkalmából az AutiSpektrum Egyesület idén ötödik alkalommal hívja fel a figyelmet az érintett családokra. Március 30-án, szombaton családi napra hívják az érdeklődőket. A rendezvény a Pannon Egyetem B-épületének aulájában (Egyetem u. 10.) lesz 15-től 18 óráig (parkolási lehetőség az egyetem parkolójában).

A rendezvényt Porga Gyula polgármester nyitja meg, majd a Kaláka együttes ad koncertet. Kiss Richárd és Szalay Gyula bűvészek 16 órakor lépnek színpadra, 16.30-kor lesz a tombolasorsolás 17 órakor kezdődik a Mézengúzok koncertje. Kísérőprogramok: Info-Pult, tombola, KockaCsoki kóstoló, Kabóca játéktér, arcfestés, lufibohóc, csillámtetkó, kézműves asztalok.

Március 31-én, vasárnap 9 óakor a Szent Mihály Bazilikában (Vár u. 27.) Darnai János atya szentmisét celebrál az autizmussal élőkért.

Az AutiSpektrum Egyesületről

Az egyesület 2013-ban alakult, szülői kezdeményezésre. Célja a Veszprém megyei autista gyermekek, és környezetük komplex megsegítése. A tagság elsősorban gyermekek által érintett szülőkből áll, jelenlegi taglétszámuk 90 fő.

Fő tevékenységeik:

 • Szülőcsoport havi rendszerességgel
 • Fejlesztő foglalkozások autizmussal élő gyermekeknek
 • Szemléletformálás iskolákban
 • Szülőképzések szervezése és lebonyolítása
 • Közös szabadidős programok szervezése
 • Nyári fejlesztő tábor szervezése autizmussal élő gyermekeink részére
 • 2014 óta az április 2-i autizmus világnaphoz kapcsolódóan zenés- és gyermekprogramokat, kék lufis szimpátia felvonulást, előadásokat, kirándulást szerveznek
 • Autizmus témájú kiskönyvtárat hoztak létre
 • Felújították a veszprémi önkormányzattól használatra kapott helyiségeket, ahol fejlesztő foglalkozások, szülőcsoportok zajlanak
 • 2016. októbere óta az ország hat, AOSZ által támogatott vidéki Info-Pont irodájának egyikeként is segítik a hozzájuk fordulókat
 • Érdekvédelem

2016-ban megjelentették dr. Stefanik Krisztina–Bartos Erika: Csillagbusz című, gyermekeknek készült szemléletformáló könyvét, mely elnyerte az Év gyermekkönyve díj 2016 Innovációs díját. A könyvet támogatásokból eljuttatták az ország legtöbb óvodájába, általános iskolájába és könyvtárába, az intézmények számára térítésmentesen. A könyvre alapozva az MTA–ELTE kidolgozta a Csillagbusz inklúziós intervenciós programot az alsó tagozatos osztályok számára, melynek jelenleg a hatástanulmánya folyik.

Kidolgoztatták és mindenki számára térítésmentesen elérhető formában honlapjukon közzétették a Lehet könnyebb! – Útmutató integráló intézménybe járó autista gyermeket nevelő pedagógusok számára című kiadványt.

Elkészítették és a youtube-on nyilvánosságra hozták az Orvosnál című kisfilmsorozatot, melynek célja, hogy a gyermekek felkészülhessenek a szakorvosi ellátásokon való részvételre.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!