Kultúra · 2016.08.04.

AUER – Világhírű művészek Veszprémben

Hat nap alatt tizenkét koncert, közte Glenn Dicterow, Kocsis Zoltán és a Khachatryan testvérek fellépése. Kováts Péter, Varga István és Fülei Balázs triójának koncertjével megkezdődött a II. Auer-fesztivál a megyeszékhelyen.

Az I. Auer-fesztivál olyan erőteljes hangütés volt, olyan magasra tette vele a lécet Kováts Péter hegedűművész, művészeti vezető, hogy azt hittük, azt már nem lehet túlszárnyalni. Ahogyan a második fesztivál megnyitóján kedden este a Hangvillában bemutatott filmösszeállításban felidézhettük, szenzációs koncertet adott Veszprémben a felülmúlhatatlan Borogyin vonósnégyes, Valery Sokolov, Mischa Maisky, Baráti Kristóf vagy a Szászcsávási Zenekar, hogy csak néhányukat említsük. Hangsúlyozták, Veszprém szülötte, a tiszteletre méltó, iskolateremtő hegedűművész, tanár iránti szeretetből vannak itt, hiszen egyébként évekre előre lekötött a hangversenynaptáruk.

Szerencsére ezúttal az optimistáknak lett igazuk, immár a második Auer-fesztiválon tapsolhatunk nem kisebb művészeknek ezekben a napokban. Augusztus 2-ától 7-éig koncertet adott/ad Yuri és Ksenija Bashmet, a Kodály vonósnégyes, Glenn Dicterow, Kocsis Zoltán és Kelemen Barnabás, a Khatchatryan testvérek, Liana Isakadze, Lajkó Félix, az Ökrös együttes és természetesen a házigazda, a Mendelssohn Kamarazenekar Kováts Péter hegedűművész vezetésével. A világ hangversenytermeinek sztárjai itt, Veszprémben, a magyarországi kisvárosban.

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság magyar tagja fesztiváli nyitóbeszédében az európaiságról beszélt, hogy nem szabad egymással szembeállítani a nemzeti és az európai identitást, hiszen a kettő nem zárja ki egymást. A nemzeti kultúrák mellett létezik európai is, és amikor tőle megkérdezik, mit ért utóbbi alatt, akkor éppen ilyen művészeket és életműveket szokott felhozni példának, mint Auer Lipót vagy Liszt Ferenc, akiket több kultúra, több ország is magáénak vall. Porga Gyula, Veszprém polgármestere a helyi fesztiválszervezőket dicsérte beszédében, akik szenzációs nyári élményekkel lepik meg a hallgatóságot.

S mindjárt az első estén a maga nemében valóban remek koncertben volt része a II. Auer-fesztivál közönségének. Schubert B-dúr triójának megszólaltatói – Kováts Péter (hegedű), Fülei Balázs (zongora) és Varga István (gordonka) – kiváló muzsikusok. A szabadkai születésű Varga István gordonkaművészt mondhatnánk átvette, készen kapta a magyar komolyzenei szcéna, hiszen 1999-ben történt áttelepülése előtt óhazájában, az egykori Jugoszláviában olyan autentikus személyiséggé fejlődött, akinek megnyilvánulásai eseményszámba mentek, tanított a belgrádi és az újvidéki zenekadémián, nevéhez fűződik a Camerata Academica kamarazenekar és a Goldberg vonóstrió megalapítása, amelyet Jugoszlávia legismertebb együttesei között tartottak számon. Budapesti, belgrádi, párizsi tanulóéveit is figyelembe véve – mondhatnánk – ő is olyan européer, akiről a fesztiváli megnyitóban szó volt. A trió egymásra hangolva, élvezetesen érzékeltette Schubertnek, az érzékeny embernek drámai-patetikus, illetve derűs akkordjai által azt a heroikus küzdelmet, amelyet naponta vívunk a sorsunkkal, valamint azt a vágyat, amelyet a világ (legalább egy apró részének) a meghódítása iránt érzünk.

A Kováts Péterrel korábban készült interjúnk itt olvasható.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!