Kultúra · 2021.07.27.

Auer Fesztivál – Minőség és zenei sokszínűség hat napon át

Idén hetedik alkalommal örvendhetnek Veszprém zenerajongói az Auer Fesztivál rendkívül magas színvonalú hangversenyeinek. A Mendelssohn Kamarazenekar szervezésében a vendéglátók mellett ezúttal is nemzetközi elismertségű muzsikusok és fiatal tehetségek lépnek közönség elé augusztus 3-8 között.

A programot ismertető sajtótájékoztatón Kováts Péter művészeti vezető örömének adott hangot, hogy a tavaly kis csúszással és – a pandémia ellenére – nem kevés szerencsével megrendezett zenei hét után idén is megvalósulhat a rangos esemény. Porga Gyula polgármester azt emelte ki, hogy a covid miatti korlátozások megmutatták, az ember társas lény és veszteségként éli meg, ha nélkülöznie kell a közösségi élményeket. Az Auer Fesztivál, akárcsak a város értékteremtő, értékőrző alkotóinak egyéb kezdeményezései emiatt is különös megbecsülést és támogatást érdemelnek.

Kováts Péter a programról szólva elmondta, hogy Auer Lipót, aki Veszprém szülötteként vált a világ zenei életét meghatározó zenésszé és zeneszerzővé, zenepedagógusként is maradandó hatást gyakorolt a muzsikusképzésre. Munkássága előtt tisztelegnek minden évben azzal, hogy tehetséges fiatal zenészeket is meghívnak a fesztiválra, amelynek koncertjeit idén a Megyeházán és a Hangvillában rendezik meg. 


Az Auer Fesztivál ez évi programjának nyitóhangversenyét 3-án este fél hatkor a Hangvillában a Demel Eszter karnagy által vezetett Gárdonyi Ifjúsági Kamarazenekar adja. A Csermák Antal Zeneiskola növendékeiből álló, többszörösen versenygyőztes együttes Bartók műveiből összeállított, interaktív, beszélgetős koncertre várja az érdeklődő gyermekeket és családtagjaikat. Ezt követi nyolc órától egy igazán különlegesnek ígérkező kulturális csemege, ahol a tánc, az irodalom, a költészet és a zene találkozik. A Mendelssohn Kamarazenekar mellett a táncművészeti fesztiválról is ismert Forte Társulat, valamint a Lukács Miklós cimbalomművész vezette Cimbiózis Trió lép közönség elé, hogy Bartók zenéjét és Ady Endre novelláit a tánc eszköztárával ötvözve varázsolja el a közönséget. Horváth Csaba rendező-koreográfus – ugyancsak veszprémiként – az ősbemutatóval kapcsolatban arról beszélt, hogy számára ez a közös munka nagy megtiszteltetés, az előadás pedig méltó híd lesz az Auer Fesztivál és a Tánc Nemzetközi Kortárs Fesztivál között. Utóbbinak immár művészeti vezetője is a nyugdíjba vonult Krámer György helyén. A hangversenysorozat további koncertjein az Auer Triót, a Korossy Kvartettet, az Oláh Kálmán Quartet és a Mendelssohn Kamarazenekar közös műsorát, a norvég Bjarte Eike hegedűművész által alapított, nem csak muzsikájában, de látványában is remek szórakozást ígérő Barokksolistene-t, Baráti Kristófot és Würtz Klárát, a gálakoncerten pedig a Mendelssohn Kamarazenekarral fellépő, fergeteges hegedűsként ismert Gilles Apap-ot hallhatják a veszprémiek és a fesztiválra látogatók.

A részletes program itt megtekinthető.

Fotó: a szerző


[fbcomments]