Kultúra / Egyéb · 2017.07.22.

AUER FESZTIVÁL – Ismét világsztárok jönnek Veszprémbe

Még kaphatóak jegyek az Auer Fesztivál koncertjeire. A sorrendben harmadik, augusztus 2-ától 6-áig tartó fesztiválon ismét világhírű művészek lépnek fel.

Mivel már korábban írtunk a fesztiválról itt, ezúttal bemutatjuk a fellépőket még inkább kedvet csinálva a zeneszerető közönségnek a koncertekhez..Olvasóink figyelmébe ajánljuk azt az interjút is, amelyet a Fidelio készített a fesztivál megálmodójával, Kováts Péterrel.


Auer Trió

A fesztivál az Auer Trió kamaraestjével kezdődik augusztus 2-án, szerdán, 20 órakor a Megyeháza Szent István termében.

Auer trió

Auer trió

Az Auer fesztivál elindulását követően a Liszt Ferenc Zeneakadémia három tanára: Fülei Balázs zongoraművész, Kováts Péter hegedűművész és Varga István gordonkaművész még az elmúlt évben megalakította az Auer nevét viselő zongorás triót. Azóta több nagysikerű koncertet adtak, s a közeljövőben önálló estjük lesz Rómában, Sanghai-ban, de a budapesti Zeneakadémián is, ahol a következő szezonban Schubert összes zongorás triójával lépnek fel. Az idei fesztivál nyitóestjén két remekmű: Schubert Esz-dúr triója és Csajkovszkij a-moll triója csendül fel előadásukban. Két nagylélegzetű kompozíció két szerzőóriás tollából, akik két különböző kultúrkörből szólítanak meg minket.

Suyoen Kim

Augusztus 3-án, csütörtökön, 17.30-kor a Szent Mihály Bazilikában lesz Suyoen Kim hegedűestje.

Suyoen Kim

Suyoen Kim

Az idei Auer fesztivál azzal büszkélkedhet, hogy olyan hegedűművész fog megszólaltatni két partitát és egy szólószonátát Bach szólóhegedűre írt műveiből, ebből az örökérvényű sorozatból, akinek játékában egyesül alázat, tudás és tehetség. Suyoen Kim számára az őszinteség, a pózok mellőzése, a nemes, de egyben puritán megszólaltatás a művészi hitvallást is jelenti. Kivételes élmény lesz az ő előadásában, a Bazilikában, ráadásul Antonius Stradivarius 1684-ben készült hegedűjén Bachot hallgatni. S a felhangzó művek között – zárószámként – természetesen ott lesz a valaha írt legpompásabb és leghatalmasabb, hegedűre készült remekmű: a d-moll Chaconne.

Aleksey Igudesman és a Mendelssohn Kamarazenekar

Másik évszakok, ez a címe Aleksey Igudesman estjének (augusztus 3., csütörtök, 20 óra, Hangvilla), amelyen közreműködik a Mendelssohn Kamarazenekar.

A viccet komolyan kell venni, a komolyzenében pedig meg kell találni a humort – vallja Aleksey Igudesman, aki kijárta a klasszikus hegedűiskolát, de komponál és vezényel is.

Aleksey Igudesman

Aleksey Igudesman

Mendelssohn Kamarazenekar

Mendelssohn Kamarazenekar

A humort olyannyira komolyan veszi, hogy fellépésein – ahol gondosan felépített paródiákkal, zenei tréfákkal, viccekkel „támad” – a közönség a szó szoros értelmében dől a nevetéstől. Tehetségben persze nincs hiány, azonban zenei műveltségéről is tanúskodik a tény: pár mozdulattal és pár hanggal úgy figurázza ki pl. Mozart stílusát, hogy az nemhogy nem bántó, de a legtalálóbb is, amit eddig hallottunk. Ehhez elengedhetetlen a klasszikus zeneirodalom beható ismerete, de nekünk mégsem kell zeneértőnek lennünk ahhoz, hogy jól szórakozzunk. Fontos megemlíteni: soha nem a zenéből, hanem csak a zenével csinál viccet!

Gárdonyi Ifjúsági Kamarazenekar

A veszprémi Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar Demel Eszter irányításával az egyik legjelentősebb hazai ifjúsági zenekarrá fejlődött. Érett zenei előadásmódjukkal és hangzásvilágukkal rendszeresen kivívják a közönség elismerését. Országos és nemzetközi díjak jelzik kimagasló teljesítményüket.

Gárdonyi Ifjúsági Kamarazenekar

Gárdonyi Ifjúsági Kamarazenekar

A Gizella- és megyei Prima-díjas együttes 2017-ben az országos I. helyezést követően Belgiumban az EMJ nemzetközi versenyen I. díj CUM LAUDE minősítéssel végzett. Felléptek a MÜPA Üveg-termében, Amszterdamban, Belgium, Dánia és Hollandia számos városában. A fesztiválon augusztus 4-én, pénteken 11 órakor a Megyeháza Szent István termében láthatjuk őket.

A Zeneakadémia Ifjú Művészei Kamaraest

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nemrégiben indított művészmenedzsment programja a Karrieriroda, ami lehetőséget nyújt pár tehetséges fiatal művésznek, hogy pályájuk elején minél konkrétabb támogatást kapjanak a zenei életben való érvényesülésükhöz. A Karrieriroda komolyan veszi feladatát: nem csak a magyar zenei életben, hanem nemzetközi porondon is megjelenteti tehetséges fiataljait, akár öt éven át tartó támogatással.

A fiatal művészkorosztály három képviselője: Demény Balázs (zongora), Kruppa Bálint (hegedű) és Varga Oszkár (hegedű) Veszprémben is tiszteletét teszi augusztus 4-én, pénteken, 17.30-kor a Megyeháza Szent István termében.

Ray Chen és a Mendelssohn Kamarazenekar

Ray Chen igazi „modern” művész. Gondolatairól, ötleteiről videókat készít, melyeket azonnal meg is oszt, szeret felfedezéseket tenni. Nincsenek titkai zenélés közben sem. Minden hang mögött ott érezzük az egyediséget, de a meggyőződést és az őszinte örömöt is. Mondhatjuk úgy is: épp ezek az ő titkai. Nem is csoda, hogy hatalmas rajongótábora van, magával ragadó egyénisége minden koncertlátogatóra óriási hatással van – és akkor nem beszéltünk még hangszeres felkészültségéről! Egész fiatalon megnyerte a legnehezebbnek számító Queen Elizabeth Nemzetközi Hegedűversenyt.

Ray Chen

Ray Chen

A veszprémi közönség augusztus 4-én, pénteken 20 órától élvezheti Ray Chen játékát a Mendelssohn Kamarazenekar kíséretében a Hangvillában.

Frankl Péter és a Mendelssohn Kamarazenekar

Ünnep ez a koncert, a magyar előadóművészet, ezen belül a zongoraművészet, a méltán híres magyar zenei képzés ünnepe. Olyan – Magyarországon ritkán hallható – művész ül a zongorához ugyanis, aki évtizedek óta a színpadról közvetíti azt a nemes magyar hagyományt, amin nevelkedett. Viszi tovább a Dohnányi Ernő, Fischer Annie, Vásáry Tamás által is képviselt kultúrát, saját művészetével élteti tovább ezt a gazdag hagyatékot.

Frankl Péter

Frankl Péter

Bár Frankl Péter fiatal kora óta külföldön – először Párizsban, majd Londonban – él, az egész világ tudja, hogy honnan indult, s milyen útravalót kapott a Liszt által alapított Zeneakadémiától. A művészt a Mendelssohn Kamarazenekar kíséri augusztus 5-én, szombaton 19 órától a Hangvillában.

Tcha Limberger és a Canarro Együttes

Tcha Limberger hegedül, gitározik, énekel. Cigányzenész családban ez a sokoldalú zenei érdeklődés egyáltalán nem meglepő, a roma zenei hagyomány gyermekkorától kezdve kíséri. Ugyanakkor Tcha zenéjében ugyanolyan ősi erővel szólal meg a magyar népzene, mint amilyen virtuózan a gipsy swing vagy a flamenco. Valahogy magától értetődően egyenrangú itt az autentikus és az új, a jazz és a népzene.

Tcha Limberger

Tcha Limberger

A Canarro együttes

A Canarro együttes

Ebben a zenei szabadságban találkozik Tcha Limberger és a Canarro együttes augusztus 5-én, szombaton, 21 órakor a Megyeháza Szent István termében. Manouche swing, bossa-nova, jazz és tangó – néhány műfaj abból, amit aztán a Canarro eggyé és élővé varázsol.

Ránki Dezső és a Keller Quartett

Csajkovszkij nem hiányozhat az Auer nevével fémjelzett fesztiválról, hát még az a mű, melyet Auer Lipót mutatott be, vitt sikerre. Csajkovszkij szextettje a kiegészített Keller Quartett előadásában csendül fel Veszprémben, abban a városban, ahonnan elindulva egész Európán át Szentpétervárig vezetett Auer karrierje. A Keller Kvartett a rendkívül gazdag magyar vonósnégyes-kultúra legismertebb reprezentánsainak egyike, nemzetközi versenyek győztese, több hanglemez nagydíj kitüntetettje.

Keller Quartett

Keller Quartett

Ránki Dezső

Ránki Dezső

A koncert második felében Schumann csodálatos Esz-dúr zongoraötösében Ránki Dezső lesz a Keller Kvartett partnere. Ránki Dezső évtizedek óta töretlenül, meggyőző erővel és hittel halad előre a saját maga által kijelölt úton, melynek állomásait, felejthetetlen élményt adó koncertjeit a világ számtalan hangversenytermének közönsége várja, élvezi. Ránki Dezső és a Keller Kvartett a Hangvillában lép fel augusztus 6-án, vasárnap, 17.30-kor.

Vadim Repin és a Mendelssohn Kamarazenekar

Az idei fesztivál zárókoncertjére (augusztus 6., vasárnap 20 óra, Hangvilla) a mai hegedűs-világ kivételes személyisége, Vadim Repin látogat Veszprémbe, hogy játékával tisztelegjen Auer Lipót emléke előtt.

Vadim Repin

Vadim Repin

Maxim Vengerov mellett ő az, aki a veszprémi születésű Auer által megteremtett és világsikerre vitt orosz hegedűiskola leghíresebb megszemélyesítője napjainkban. Repin lenyűgöző hangszeres tudása, szerénysége és nyitottsága a válasz arra, miért is ő a legismertebb hegedűművészek egyike ma a világon. Veszprémi koncertjén Prokofjev g-moll hegedűversenyével lép színpadra, kezében az egykor Pierre Rode által használt, 1733-ban készült Stradivariussal.


[fbcomments]