Covid / Közérzet · 2021.08.31.

Átoltottság: fél Európa előttünk jár

Miközben a magyar kormány még mindig azzal büszkélkedik, hogy világelsők vagyunk a járvány elleni védekezésben, átoltottság tekintetében végzetesen lemaradtunk – írja a Nyomtass te is!

A nyugati országokban egész nyáron gőzerővel oltották az embereket, mi elpazaroltuk ezt az időt. Így augusztus végére a teljesen védettek arányát tekintve Magyarország már csak a 15. helyen van az Európai Unióban, míg az egy dózist kapottakat figyelembe véve a 17. helyen. Miközben nyakunkon a negyedik hullám.

Hiába figyelmeztettek szakemberek arra, hogy a gyorsan terjedő delta variáns ősszel új fertőzési hullámot okozhat Magyarországon, nem tett semmit a kormány, hogy nagyobb legyen az átoltottság. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb adatai szerint ennek következményeként hazánk a felnőtt lakosság átoltottságát tekintve a rosszabbul teljesítő európai uniós tagállamok közé esett vissza. A teljesen beoltottak aránya alapján a 15., a legalább egy dózist kapottak arányában a 17. helyre csúszott vissza Magyarország. Amíg az Európai Unióban a felnőttek 75,5 százalékának adtak be legalább egy dózis vakcinát, addig hazánkban csak 67,4 százaléknak.

Több európai ország azért teljesített jobban, mert azok vezetői kifejezetten a vakcinák felvételére ösztönző intézkedéseket hoztak. Míg más országokban az őszi hullámra való felkészülésként, a súlyosabb közegészségügyi krízis elkerülését szem előtt tartva előre szigorítanak, addig az Orbán-kormány kizárólag az esetszámok megugrását követően hajlandó hasonló intézkedések meghozatalára.

Egyelőre csekély sikert hozott az oltatlan idősek meggyőzésére irányuló kampány, amihez háziorvosokat és orvostanhallgatókat is mozgósítottak. Pedig a most terjedő delta variáns az oltatlanokra a legveszélyesebb.

A szakemberek attól tartanak, hogy az olyan tömegrendezvények, mint a pápa miséje a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson vagy a 77 milliárdba kerülő vadászati kiállítás, megfelelő védelmi intézkedések nélkül jelentősen hozzájárulhatnak a járvány terjedéséhez.

A kis újság legfrissebb számának további témái:

  • Küzdelem a Diákvárosért
  • Megfizethetetlenek a lakbérek
  • Pluszpontokkal csábítják katonai pályára a felvételizőket
  • A köztársasági elnök 4,4 milliós nyugdíja
  • A magánegészségügybe vándorolnak a szülészorvosok
  • MTA-elnök: Ingyen kellene mérni az idősek antitestszintjét

Olvassa, nyomtassa, terjessze! A nyomtatható aktuális példány innen tölthető le.

Vezető kép: Pápai Gábor karikatúrája


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!