Közérzet · 2016.02.13.

Át kell alakítani a jelenlegi oktatási rendszert

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint a kormány háromévnyi tevékenysége miatt tönkrement a magyar oktatás, ezért nem engednek azon követelésükből, hogy a jelenlegi rendszert át kell alakítani. 

Galló Istvánné szombaton, a budapesti Kossuth Lajos téren tartott pedagógustüntetésen kiemelte: a „nagy reform” olyan oktatási rendszert hozott létre, amely rossz a gyermeknek, a pedagógusnak, a nevelő-oktató munkavállalónak, a szülőnek és az egész országnak. A mai iskolák nem tudják hozzásegíteni a diákokat a tudás megszerzéséhez, pedig egy nemzet felemelkedésének záloga az osztálytermekben van – mutatott rá.


Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke felszólal a pedagógusok tüntetésén. Mti-fotó: Marjai János

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke felszólal a pedagógusok tüntetésén. Mti-fotó: Marjai János

Elmondta: azért szervezték a demonstrációt, hogy követeléseiknek nyomatékot adjanak, mert nem fogadják el a félmegoldásokat, és nem elégednek meg a kormány hangulatjavító intézkedéseivel sem.

Szerinte a köznevelés átalakításának terve a miniszterelnök ötlete alapján készült el. Erre utalva idézte Orbán Viktor korábbi, úgynevezett dakota közmondását, amely szerint „ha döglött lovon ülsz, szállj le róla”. A köznevelés állatorvosi lova megdöglött, ideje lenne lovat cserélni – fogalmazott Galló Istvánné.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke elmondta: azért vonultak a Kossuth Lajos térre, mert az oktatás iránya elhibázott és a helyzete aggasztó. „Azért vagyunk itt, mert tudjuk, hogy amilyen az oktatás jelene, olyan az ország jövője” – tette hozzá. Becslése szerint sok tízezren jöhettek el a Parlament előtti demonstrációra.

Céljaik érdekében – ha kell – elmennek a végsőkig, akár közös sztrájkbizottságokat alakítanak és munkabeszüntetéssel is tiltakoznak – jelentette ki a szakszervezeti vezető.

A többi ágazati szakszervezet nevében felszólaló szónokok a színpadon a „Magyarországért” feliratú molinó, egy uniós és egy nemzeti zászló előtt arról beszéltek, nem tűrik, hogy megosszák, egymással szembefordítsák őket.

Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta, amihez a kormánypártok hozzányúlnak, azt „ellopják vagy tönkreteszik”. Arról is beszélt, hogy a kormány a bölcsődékhez tartozó korai fejlesztés megszüntetésével „a fürdővízzel együtt kiöntötte a gyereket is”, mert jelenleg nincs elég szakember, így elmaradnak a fejlesztő órák. Az elnök 30 százalékos béremelést követelt a szociális ágazatban dolgozóknak.

Sándor Mária, a „fekete ruhás ápolónő”, a Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság nevében arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészségügyben dolgozó kiszolgálószemélyzet 2007 óta nem kapott béremelést, pedig nélkülük nem működik az ágazat. Milyen ország az, ahol az orvos, a nővér, a pedagógus, a szociális ágazatban dolgozók folyamatos segélykiáltása süket fülekre talál? – tette fel a kérdést.

A fekete ruhás nõvérként ismertté vált Sándor Mária, a Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság (MMECT) képviseletében szólalt fel. Mti-fotó: Marjai János

A fekete ruhás nõvérként ismertté vált Sándor Mária, a Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság (MMECT) képviseletében szólalt fel. Mti-fotó: Marjai János

A megjelentektől azt kérte, hogy az összefogás jeleként a fekete szalag mellé tűzzenek mostantól egy fehéret is.

A szónokok az egész teret betöltő esernyős tömeg előtt arról is beszéltek, a kormány életpályát ígért nekik, ehelyett csak megosztást, kevés béremelést, máshol bércsökkentést kaptak. A beszédeket a demonstrálók többször „Nem hagyjuk!”, „Orbán, takarodj!”, „Hazaárulók!” skandálással szakították meg.
A beszédek között idéztek a korábban a Pedagógusok Sztrájkbizottsága által összeállított 25 pontos követeléssorból. Követelték egyebek mellett a tankötelezettség korhatárának visszaállítását 18 évre, a tananyag és a tanulói óraszám radikális csökkentését, az intézményvezetők munkáltatói és gazdálkodási jogának visszaállítását, a pedagógusok kötött munkaidejének eltörlését, adminisztratív terheik csökkentését.

A demonstráció végén Sándor Mária kérésére a tömeg ötperces csenddel kívánta kifejezni, hogy nem „balhézni” jöttek a Parlament elé, hanem komolyan gondolják követeléseiket.

mti


[fbcomments]