Gazdaság · 2022.08.09.

ASZÁLY – Bekövetkezett, amitől tartottunk

Bibliai mértékű aszály sújtja Európát címmel közölt írást a qubit.hu. Számos, borzasztóan szomorú, sőt ijesztő fotóval illusztrálva a siralmas helyzetet. Az írás végén a hazai helyzetről is láthatunk fotókat.

Az év eleje óta Európa több régióját sújtó súlyos aszály fokozódik. A tartós csapadékhiány a májustól rendszeresen visszatérő hőhullámokkal párosul. A rendkívüli szárazság Európa-szerte nagymértékben befolyásolta a folyók vízhozamát – fogalmaz az Európai Bizottság júliusi aszályjelentése. A gyorselemzés szerint mindez az energiatermelés, a szállítás és a mezőgazdaság után a következő hónapokban a vízellátást is súlyosan veszélyezteti, mivel az előrejelzések szerint a következő három hónapban Európa nagy területein a szokásosnál szárazabb idő várható, írja a lap.

A kölni Rajna-part 2022. július 16-án (Fotó: Ying Tang/NurPhoto via AFP)

A folyók vízkészletének csökkenését idősoros összehasonlításban jelző alacsony vízhozamindex (Low Flow Index, LFI) szerint Kelet-Európában, Észak-Olaszországban, Dél-Franciaországban és Németországban a legkritikusabb az aszály, de a Duna több szakaszán is rendkívül alacsony a vízállás – olvasható a dokumentumban.


Vezető fotó: Jakab Gusztáv


[fbcomments]