Kultúra · 2016.07.06.

ARÉNA – Carmen, újraértelmezve

Bizet Carmenjének újraértelmezett változatát láthatja a közönség július 9-én, szombaton este nyolckor a Veszprém Arénában, Oberfrank Pál rendezésében.

A Petőfi Színház igazgatója Ókovács Szilvesztertől, a Magyar Állami Operaház főigazgatójától kapta a felkérést, hogy állítsa színpadra a Carment a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.


A bemutató előtt az Operaházban újították fel a darabot, amelyben az amerikai–izraeli énekesnőt, Rinat Shahamot és Kesselyák Gergely karmestert köszönthetjük. Rinat Shaham mellett Nyári Zoltán látható Don José szerepében, jegyesét, Micaelát Létay Kiss Gabriella alakítja, Escamillóként pedig Szemerédy Károly lép színpadra. Az előadásban közreműködik az Operaház kórusa, gyermekkara és a Honvéd Együttes. A darab újraértelmezését Székely László díszlete, illetve a kortárs táncbetétek jelzik.

Georges Bizet Carmen című operáját először 1875 tavaszán állították színpadra Párizsban, de a cigánylány, a tizedes és a parasztlány viharos szerelmi háromszögének története nem aratott osztatlan sikert. A francia zeneszerző korát meghazudtolóan nem félt újszerűen beszélni a nőiségről, szenvedélyről, ráadásul az alsóbb néposztályok beemelése mellett a nyílt színi gyilkosság eszközét is alkalmazta. A sors fintora, hogy alig négy hónappal Bizet halála után a darab mégis népszerű lett, s azóta az egész világot meghódította.


[fbcomments]