Közérzet · 2023.09.12.

ARC KIÁLLÍTÁS – Közérzeti jelentés Magyarországról

A múlt hétvégén megnyílt az ARC kiállítás a Bikás parkban Budapesten. Az évente megrendezett plakátkiállításra bárki szabadon benevezhetett és bármilyen kreatív grafikai anyaggal kifejezhette a gondolatait – ez a lehetőség pedig ma Magyarországon nem is olyan gyakori. Nem is csoda tehát, hogy ennyien éltek vele!

Az éjjel-nappal ingyenesen látogatható ARC kiállítás október 8-ig tekinthető meg. Az idei esemény a Mire készülsz? kérdés köré szerveződött, ami bőven adott inspirációt az alkotóknak. A képkulturális program lehetőséget biztosít arra, hogy kifejezzük önmagunkat, közösen feldolgozzuk korunk eseményeit és reflektáljunk a mindennapokra. A látványosság a kisgyerekes családoktól a nyugdíjasokig minden korosztályt megmozgatott. Az elsősorban közéleti témák iránt érdeklődő közönség között külföldiek is bőven akadtak.

ARC kiállítás, ARC KIÁLLÍTÁS – Közérzeti jelentés Magyarországról

A felvonultatott plakátok nagy részét az utóbbi évek magyarországi történései és társadalmi tapasztalatai inspirálták. Az ARC kiállítás leginkább politikai tematikájú alkotásai mellett a generációs életérzéseket, a kisebb csoportokat érintő témákat és a globális jelenségeket feldolgozó művek is helyet kaptak. A „pad” mint az év egyik legszimbolikusabb tárgya több plakáton is feltűnt, de az akkugyár, az infláció, a mesterséges intelligencia és az oktatási válság is megihlette az alkotókat.

ARC kiállítás, ARC KIÁLLÍTÁS – Közérzeti jelentés Magyarországról

Az ARC kiállítás színes művei önmagukban is figyelemfelkeltőek és lenyűgözőek voltak. Nagyon inspirálónak találtam az egész esemény színességét, változatosságát és magyaros humorát. Legemlékezetesebbként mégsem egy művet vagy egy gondolatot szeretnék kiemelni, hanem magát a kiállítás élményét. Mert keretet biztosít arra, amire alig akad ma már lehetőség: megismerni az emberek őszinte, ösztönös első reakcióit egy-egy történéssel vagy hírrel kapcsolatban. Habár a plakátok nem a legfrissebb eseményeket dolgozzák fel és bizonyos felkészültséget és közéleti érdeklődést igényelnek, a megértésük a humor formájába bújtatott kritika sokszor – meglepően üdén hat.

ARC kiállítás, ARC KIÁLLÍTÁS – Közérzeti jelentés Magyarországról

Az új megvilágítás talán tényleg megújítja a régi hírt is – itt pedig mind ennek egyszerre lehetünk a szemtanúi képernyők és némítógomb nélkül. A kulturált ember talán csak horkant egyet, netán felnevet vagy az orra alatt eldünnyög egy mondatot. Talán csak összenéz a mellette állóval, de aki tudja, az tudja. Az ARC kiállítás pedig ebben segít, újradefiniálni a már halálra unt sallangokat és reménytelennek tűnő helyzeteket, és ki tudja, talán – ahogyan az egyik plakáton is állt – „Nem! Lehet más”!

ARC kiállítás, ARC KIÁLLÍTÁS – Közérzeti jelentés Magyarországról

Szerző és fotók: Kovács Hanga


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

[fbcomments]