Közérzet · 2020.07.08.

APROPÓ KALETA – Harminc országból háromszázan börtönben

Pedofilhálózat ügyében folytatott nemzetközi nyomozás eredményeként több mint 300 embert tartóztattak le több mint 30 országból. Közöttük sok amerikai van, akik hiába hivatkoztak arra, hogy „csak nézték” a képeket, az Egyesült Államokban a törvény szigorúan bünteti az ilyen bűncselekményeket.

Az ítéletek a bűncselekmény súlyától és az egyes államok törvényeitől függően különbözőek, eddig a legenyhébb 91 nap börtön, a legsúlyosabb 15 év volt.


A legtöbb elkövető 5 év letöltendőt kapott. Ők abba a kategóriába esnek, mint Kaleta: az oldal felhasználói voltak, és több videót letöltöttek saját számítógépükre. Büntetésük letöltése után még legalább öt évig próbaidőn maradnak, és csak szigorú felügyelet mellett lehetnek szabadlábon.

Az amerikai hatóságok a vádlottak/elítéltek teljes nevét is közölték, és akinél már megszületett az ítélet, azt is.

A hálózat portálját (Welcome to Video a darknet) egy dél-koreai férfi üzemeltette 2015-től egészen 2018-ig. Az oldalon gyerekekről készült, gyakran kimondottan erőszakos képek és videók voltak – több mint 200 ezer darab. És hogy világos legyen, mi vár itt a felhasználóra, a nyitóoldalon ez a felirat fogadta a látogatókat: „Kérjük, ne töltsön fel felnőttpornót!”

[stextbox id=”grey”]Kaleta Gábor volt perui nagykövetet egy év felfüggesztett börtönbüntetésre és 540 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte a bíróság, miután különböző számítástechnikai eszközein 19 ezer, kiskorúakról készült pornográf fényképet találtak.[/stextbox]

Bővebben Boros Júlia összeállítása itt.

 


[fbcomments]