Szórakozás / Közérzet · 2016.04.01.

ÁPRILIS ELSEJE – Kik ezek az arabok?

Ismét arab üzletemberek jártak Veszprémben, megérkezésükkor elmondták, a 2000-es évek óta kiváló kapcsolatokat ápolnak városunkkal, most újabb nagy üzletet helyeztek kilátásba, nevezetesen a Veszprém Aréna, a kézilabdaklub és néhány olcsó focicsapat megvásárlásáról.  A tárgyalások április elsején kezdődnek. Szemfüles fotósunknak sikerült lencsevégre kapnia a sejkek helikopterlandolását az aréna előtt.

De nézzük az előzményeket! Az Egyesült Arab Emírségek egyik befektetőcsoportja annak idején egy 300 ágyas luxusszálloda és élményfürdő építését tervezte Veszprémben, a tervekről 2008 decemberében sajtótájékoztatón számolt be a város akkori polgármestere. Az arab üzletemberek egy parkolóház kivitelezésében is részt vettek (volna), továbbá mezőgazdasági fejlesztések iránt is érdeklődtek (melegen). Akkoriban a dubaji milliárdosokat a város „történelmi bája és hangulata fogta meg”, de az is fontos szempont volt, hogy közel van a reptér.


A milliárdosok már-már otthon érezték magukat városunkban, a Gizella-napi ünnepségen is a díszvendégek között foglaltak helyet. Sajnálatos módon az üzlet dugába dőlt, majd a nagy dubaji bizniszt összehozó üzletember-politikus-ügyvéd is börtönbe került. Meg hát a politikai légkör sem kedvezett a nagy nekirugaszkodásnak.

Április elsejei értesüléseink szerint azonban itt a nagy esély. Az arab sejkek – mint sportkörökben ismeretes – már bevásároltak angol meg francia focicsapatokból, és elérkezettnek látták az időt, hogy a kézilabdasportból is nagy bizniszt csináljanak, valamint kistafírozzanak néhány falusi focicsapatot. Így érkeztek ma, április elsején Veszprémbe.

Körülnéztek Szentkirályszabadján is

Körülnéztek Szentkirályszabadján is

Szóba jöhet a szálloda és fürdőkomplexum létesítése, a szentkirályszabadjai reptér korszerűsítése, új kifutópálya építése, annak érdekében, hogy a napi 20 érkező és induló géppel bekapcsolódjunk a világ vérkeringésébe. Emellett a delegátus már előrehaladott háttértárgyalásokat folytatott a kézilabdacsapatunk és az annak otthont adó Veszprém Aréna megvásárlása ügyében, ám a csapat árát nagyban befolyásolja a nemzetközi szereplése. Értesüléseink szerint az emirátusokban sikeres kézilabda- és fociedzőként ismert Abdullah Ghanim sejk középső fiát, Khaled herceget a napokban többen láttak veszprémi szórakozóhelyeken megfordulni, prominens személyek társaságában.

A mucsajröcsögei tárgyalásokról a helyi tévé is beszámolt

A mucsajröcsögei tárgyalásokról a helyi tévé is beszámolt

A hírt a dubaji vezető hírportálok is közölték. Információik szerint a sejk nagy focirajongó, néhány olcsóbb magyar fociklub után nézett, és a zalarottyantói, valamint a mucsajröcsögei FC-re esett a választása, ahol kisebb-nagyobb stadionokat szándékozik építeni, helikopter-leszállópályákkal. Megtudtuk, hogy tervei között szerepel a Külső-kádártai út mellett egy úgynevezett „arab lakópark” építése, benne egy kisebb mecsettel, minarettel. „Mára megérett az arab–magyar datolya, csak szüretelni kell!” – mondta portálunknak, mivel előszeretettel olvassa a Veszprém-kukacot, és e célból már alkalmazott egy magyar–arab tolmácsot is.


[fbcomments]