Közérzet · 2021.04.02.

Április 2., az autizmus világnapja

2007. december 18-án az ENSZ 62/139-es határozatában április 2-át jelölte ki az autizmus világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint a földön.

Évről-évre nő az autista emberek száma , de még mai is akadályokba ütköznek az alapvető jogaik gyakorlásában. Az Autisták Országos Szövetségének célja: az autizmus spektrum zavarban érintett személyek életének bemutatásán keresztül elérni, hogy az autista emberek számára méltó életet biztosító, szakszerű támogatást nyújtó szolgáltatások jöjjenek létre.

A hétköznapi élethelyzetekben adódó tevékenységek önálló megvalósítása, annak megszervezése, kivitelezése, a környezetből érkező ingerek feldolgozása, a társas kapcsolatok kialakításához és fenntartásához szükséges szabályok értelmezése természetesnek tűnhet minden ember számára. Mi tudjuk irányítani az életünket, mert van munkánk és jövedelmünk, van családunk és barátaink, van sikerélményünk, hobbink, szabadon dönthetünk. Az autista gyermekek gyakran kiszorulnak az oktatásból, a családok gyakran magukra maradnak. A későbbi életszakaszban is csak kevesek számára van lehetőség olyan otthont, szociális szolgáltatást találni, ahol pozitív jövőképük lehet. Az autizmus mélyebb megértése nélkül lehetetlen a jó életminőség mind az autista személy, mind pedig a környezet számára, mely időnként teljesen méltatlan körülményeket eredményez.


Az Autisták Országos Szövetsége idén a Különleges életek című film ingyenes megtekintésével ajándékozza meg az érdeklődőket. A film mélyebb betekintést nyújt több, különböző autista fiatal és az őket segítő kortársak és elkötelezett emberek mindennapjaiba. Lebontja a tévhiteket, megmutatja a valóságot, bebizonyítja, hogy mindenki képes megérteni az autizmus hátterében rejlő okokat és képes a szeretetteli támogatásra.

A szövetség a családoktól érkező évente közel 1000 megkeresésre alapozva, valamint felkért autizmus szakértők bevonásával országos autizmus stratégiát készített elő. Összegyűjtötték a kormány számára az ismert problématerületeket, és megoldási javaslatokat fogalmaztak meg. A hamarosan elinduló közigazgatási egyeztetésektől azt várják, hogy minden család életében a lehető legrövidebb időn belül érezhető pozitív változások induljanak el.

autizmus, Április 2., az autizmus világnapja

A fotókat az egyesület Facebook-oldalára kell feltölteni.


[fbcomments]