Közérzet · 2021.03.31.

Április 1-jétől hétvégi menetrend a V-Busznál

Katanics Sándor frakcióvezető nyílt levele a polgármesterhez

Katanics Sándor, a DK önkormányzati képviselője, frakcióvezető nyílt levelet intézett Porga Gyula polgármesterhez azzal kapcsolatban, hogy a V-Busz Kft. egyes járatait kivéve holnaptól, azaz április 1-jétől a cég autóbuszai a hétvégi menetrend szerint fognak közlekedni.

A frakcióvezető levelét az alábbiakban közöljük:

Tisztelt Polgármester Úr!

Egy tegnap hozzám címzett levél első mondatai az alábbiak: „Döbbenten olvastuk reggel a V-Busz honlapján, hogy április 1-jétől bevezetik a hétvégi menetrendet. Ez azt jelenti, hogy a mi vonalunkon óránként egy busz közlekedik. Nem értem, hogy képzelik ezt, hiszen az embereknek dolgozni kell menni, akkor is, ha most nincs iskola.” A levél további részében alapos elemzést kaptam arról, hogy a hozzám segítségért forduló család milyen nehézségekkel kell szembenézzen, mert nincs elég jövedelmük ahhoz, hogy a munkába járást saját gépjárművekkel oldják meg.

Csupán egy rosszízű áprilisi tréfa lenne, amit a V-Busz Kft. megjelentetett a honlapján?

Kinek az egyetértésével hozta meg a döntését, mely szerint 2021. április elsejétől a V-Busz járatai további intézkedésig módosított szabadnapi (hétvégi) menetrend szerint közlekednek az önkormányzati cég, amelyik az elmúlt években jelentős mennyiségű közpénzt nyelt el, „közpénztemetővé” vált? Hogyan lehet a járvány legnehezebb napjaiban megtenni azt, hogy a legkiszolgáltatottabb emberek zsúfolt járatokon kerüljenek veszélybe, miközben a megélhetésük érdekében kénytelenek tömegközlekedési eszközt igénybe véve munkába járni?

Nem csak egy család háborog a városban! Nemcsak bizonyos városrészeket sújt ez az átgondolatlan, emberek életét veszélyeztető intézkedés! A közösségi oldalon felháborodott emberek panaszolják sorra, miért és hogyan sérülnek alapvető érdekeik. Mások pedig, akik könnyebb helyzetben vannak, csak kioktatják őket.

Jelen pillanatban még változatlanul érvényben van az a kormányrendelet, ami járatsűrítéseket ír elő a tömegközlekedést működtető önkormányzatok, cégek számára. Azért, mert egy-egy vonalon elvileg ez biztosított Veszprémben, a kormányrendeletben foglaltak még nem teljesülnek!

Polgármester úr hozzájárult ehhez a döntéshez? Mi az oka annak, hogy Veszprém önkormányzati testülete ebbe a döntésbe semmiféle módon nem lett bevonva?

Ha nem is nyilvánvaló, de sajnos igaz, hogy ez az intézkedés az itt élők veszélyeztetése, amiért annak kell vállalnia a felelősséget, aki erre a káros intézkedésre rábólintott!

Kérem, hogy azonnal vizsgálja felül ezt a döntést, és amíg nem késő, változtasson rajta!

Katanics Sándor frakcióvezető

A V-Busz közleménye a cég honlapján:

Tisztelt Utasaink!A V-Busz Kft. járatai 2021. április 1. napjától módosított szabadnapi (hétvégi) menetrend szerint közlekednek! Az autóbuszjáratokat módosított szabadnapi (hétvégi) menetrend szerint közlekedtetjük, és amennyiben szükséges, rásegítő járatokat indítunk. Figyelem! A 21-es járat munkanapokon továbbra is folyamatosan közlekedik teljes üzemben! Az 1, 3, 8 és 21 sz. járatok teljes üzemidőben emelt kapacitással üzemelnek a hivatásforgalom kiszolgálására.
V-Busz


[fbcomments]