Közérzet · 2017.01.26.

ANYAKÖNYVEK – Közös múltunk dokumentumai

Ezentúl digitálisan is elérhetőek az 1895–1926 közötti plébániai anyakönyvek a Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár online adatbázisában. Ez nemcsak megkönnyíti a kutatók munkáját, de egyúttal segít megőrizni az eredeti példányok épségét is.

A fejlesztést bemutató sajtótájékoztatón dr. Karlinszky Balázs, az intézmény igazgatója elmondta, a 21. században már jogos igény, hogy a dokumentumaik digitálisan is hozzáférhetőek legyenek. Kitért arra, hogy az elmúlt években a tudományos kutatók mellett jelentősen megnőtt a családfakutatók és a helytörténet iránt érdeklődők száma, ma már ez adja az ügyfélforgalmuk nyolcvan-nyolcvanöt százalékát. A digitális adatbázis létrehozásával az ő munkáját könnyítik meg és teszik gyorsabbá, emellett pedig az archívum védelmét, megőrzését is szolgálja. A rendszerbe felkerülő dokumentumokat lefotózzák, és ezeket a képfelvételeket „lapozva” keresgélhetnek az érdeklődők.

Nagy Károly esperes kiemelte, egy pap életében nagyon fontos az anyakönyvek vezetése

Nagy Károly esperes kiemelte, egy pap életében nagyon fontos az anyakönyvek vezetése

A 2000-es évek elején kezdődött folyamat eredményeként 2016-ban indították el az e-kutatás szolgáltatást. Elérhetőek például az 1871–1950 közötti püspöki körlevelek, a lélekösszeírások első tizenhat kötete a 18. század közepétől, a püspökség latin nyelvű birtoklevelei egészen a középkorig. Ezt bővítették most a plébániák 1895–1926 közötti anyakönyveivel (Pápa, Szentkirályszabadja, Tapolca, a veszprémi Szent Mihály-plébánia).  A korábbiakat folyamatosan töltik fel, a későbbieket pedig a jogszabályoknak megfelelő sorrendben – ezekre az anyakönyvekre ugyanis az adatvédelmi szabályozás értelmében vonatkozik a kilencvenéves kutatói korlátozás. Jelenleg 220 ezer digitális fényképfelvétel van a rendszerben. A terv pedig az, hogy valamennyi, az érsekségi levéltárban őrzött anyakönyv felkerüljön az adatbázisba.

anyakonyv4

Nagy Károly esperes kiemelte, egy pap életében nagyon fontos az anyakönyvek vezetése, hiszen ez nemcsak porosodó könyv, hanem az egyházmegye vérkeringése, a születéstől a bérmáláson, házasságon keresztül egészen a halálig. Több száz év dokumentumai ezek, amelyek épségét ugyanúgy meg kell őrizni, mint a tartalmukat. Brányi Mária alpolgármester a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, közös múltunkat jelentik ezek a kötetek.

Drahos Nikolett


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!